Učitelj

818 ПУ чи те љ

Зграда је солидно изидава и предузимачу је исплаћено онолико колико му према уговору и ратама припада. Остали послови на грађевини довршиће се у току идуће године, тако, да ће зграда бити потпуно готова до 1 августа, 1911 године.

Према решењу Главног и Надзорног Одбора инсталираће се у Дому централно грејање и електрично осветљење, а ради проширења дворишта откупљено је од Београдске Општине још 1000 | метара за суму од 20.000 динара.

Да би се могло исплатити предузимачу п остало што му припада према, уговору и да би се ови накнадни издаци могли измирити као и набавити по требан намештај потребно је Удружењу више материјалних средстава него што оно има на располошењу, с тога је веома нуджсно да се наши другови, учитељи јаче ангажују за скупљање прилога, да енергичније настану да се сва заосшала прештлата од „учитеља“ и „Мале Србадије“ прикупи и одмах пошље Удружењу, да се на све страпе приређују забаве “ концертам у корист Дома, да се она писма која су послата учитељима ради прикупљање прилога до ставе не само ђачким родитељима него и другим имућтпијим грађанима који немају деце по основним школама, да се побриву да потраже каквог богатог човека који би могао учиншиц жатво завешлаање Удружењу, да се обрате и манастирима и црквама, ч новчаним заводима, и свима установама које би и могле и алпеле да помогну училаељсшво у овом своме послу, јер су и учитељи све њих –- задужили.

На посао браћо и другови!

Имена свих приложника штампају се у „Дневном Листу“ сваког дана.

- 5

Митрополијска учитељсна скупштина. 5. и 6. новембра ове године одржата је у Новом Саду митрополијска учитељска скупштина, коју је саввала тамошња. аутономна школска власт. На овој скупштини било је око 3—400 учитеља и учитељица па целе Карловачке Митрополије. Скупштину је отворио главви школски референат г. Др. В. Ђисаловић. За председника скупштине изабран је г. Вељко Петровић учит. из Земуна. Подпреседници су били г. М. Косић учит. из В. Кикинде и Ђ. Милић учит. из Н. Сада. Скупштини су присуствовали сем главног школског референта епархијски школски реферевти г.г. Љ. Љотић, М. Манојловић и Др. Свирчевић.

На скушштини је претресана школска уредба коју ће претресати црквененародви школски сабор. Известилац је био г. Ђ Михаиловић учиг. новосадски. Сем тога претресано је питање о новој наставној основи. Известилац је био г, Мл. Ђурошевић учит, из Обровца. Г. Ј. Искруљев је реферовао о специјалној наставној основи. Г. Ж. Алексић учит. реферовао је о школским уџбеницимг, Душан Ружић приказао је помоћу слике директан метод учења мађарског језика, Ненад Рајић учит. из Аде реферовао је о рачунској настави, Ђ. Миханловић је реферовао о савременим часописима и књигама а Вел. Човић о школским дневницима и осталим формуларима штампаним о

Ми ћемо о овој скупштиви донети нарочити извештај а за сада само бележимо да је рад учитељске скупштине Митрополије Карловачке, био врло обилат, плодан и утешан.

На овој скупштини били су као изасланици Учитељског Удружења г.г. Мах. Стевановић, подпредседник Главног Одбора, Ђорђе Којаћ, Мах. Станојевић,