Učitelj

ИЦ НИ Ре

МР И МИ И ИРА РВИ

УЧИТЕЉСКИ ДОМ 8

Зграда, са плацем и инсталацијама водовода и електричног осветљења, без поклоњеног плаца, стаће око 200.000 дин.

Учштељски Дом је подигнут поглавито добровољним прилозима разних корпорација, добрих људи и учитеља, издавањем срећака (лутрије) 3 пута; штампањем и продавањем разних књига. Највећи приложници су: општина београдска и Његово Височанство Престолонаследник Александар, који је приложио 800 динара.

Од почетка 1908. год. до краја мес. јула ове године скупљено је добровољног прилога 28.301,38 дин. Само прошле године скупљено је 20.849,72 дин.

У Дому има места за 150 питомаца.

У Дом ће се примати првенстнено деца чланова Учит. Удружења и учитеља из других српских земаља. Деца учитеља нечланова, и људи друге професије, примаће се тек ако буде места.

Лица која приложе за Учитељски Дом више од 300 дин. Удружење ће израдити велике слике и изложити их у својој дворници. Онима пак који приложе више од 2000 дин., израдиће бисту од мрамора и изложити је у Дому.

Зграда за Учитељски Дом готова је. Сад има још да се уведе водовод и електрично осветљење; да се мете ограда и калдрма око куће, и да се купи намештај за пансионат и управине канцеларије. А да се и то изврши, Управа Удружења мораће да задужи кућу код Управе Фондова, а за одужење вредни чланови Удружења потрудиће се да и ове шк. године скупе што више прилога. Кад ће се пансионат отворити, кад ће се осветити, и на какав начин, објавиће се доцније.

Опширније о подизању Учитељског Дома може се Видети у књизи: „Учитељски Дом“, коју је издала Управа Учит. Удружења, и у којој је списак свију приложника.

>