Učitelj

К ИСТОРИЈИ ДЕЧЈЕГ ИСПИТИВАЊА И ПРОМАТРАЊА 0)

дакле за 16 година, давао стални прилог по 100 дуката годишње Школском Фонду, из чијег су се интереса на капитал издавале све потребе „тицајуће се дћла школског и опште народног просвћшениа.“ За владе Кнеза Александра овај је фонд преуређен и он је стално напредовао док га није зла судбина сустигла године 1886. када је ондашња влада узела зајам од Берлинског Трговачког Друштва на подлогу школског и инвалидског фонда и ако је, по уредби школског фонда, овај фонд био неприкосновен... Интересантно је да је овај дуг Берлинском Трг. Друштву исплаћен летос, дакле опет за владе Карађорђевића, и ови фондови су сад ослобођени.

Додајемо овоме да је први просветни закон, који је обухватио све школе у земљи са стварним реформама, био закон од 1844. године. А као нарочиту пажњу према основној настави и народном просвећивању из тога доба бележимо увођење школског надзора и „Преустројење вишег надзирашељсшва и управе школске“.

Радујемо се што се пажња Дома Карађорђевића према нароном просвећивању и школским радницима и данас овако лепо ма-

нифестује. На све то учитељство српско сматра. за дужност срдачно рећи:

Хвала! ; За сву ову моралну и материјалну потпору Краљевског Дома

према учитељству, учитељи ће српски умети бити захвални.

Рт. Тћеодог Егисаећ — Лајпциг.

КАСТОРИЈА. ДЕЧЈЕГ ИСАМТИВАЊА 1: ПРОМАТРАЉА,

Као оснивач дечје психологије сматра се марбуршки професор Ггегетећ Педетатп. — Он је 1787. год. објавио „Проматрања о развитку дечјих способности“, која је учинио на свом сину Фридриху. Чудновато је да су ове његове забелешке упознате у Немачкој тек преко Француске.

Још нас чудније мора дирнути запостављање оне читаве групе немачких филантропиниста у историји новије и најновије литературе о испитивању и проматрању дечјем; нарочито је занемарено учешће ових заслужних људи на пољу дечјег живота. Ја ћу сада покушати, да овим редовима отргнем из заборава тај труд наших филантропиниста,