Učitelj

216 “Ун ифФеЕс-

Ето то је тај црвић, који уздрма у души детињој при свакој лажи и превари, и не треба га утишавати; напротив, њега треба узбуђивати и узнемиравати. Ми то не разумемо, нашто, приметивши какав немир у души детињој, подвргавати дете дугачком, инквизиторском испитивању и држати му придике: како није лепо лагати и обмањивати. Ствар, коју дете жели, ако је могуће, треба му дати, и то под надзором старијега. Ово ће много задовољити дете и оно ће ствар, поиграв се неко време, брзо вратити. Према томе мати, не речима, већ делом, треба да покаже детету, како јој је непријатно, ако је оно буде обмањивало и лагало; а напротив, да јој чини задовољство, ако дете, нарушивши неку њену заповест, то отворено призна, јер нарушавање заповести мањи је грех, него прикривање преступа и лаж. Срдачни одношаји матере према деци, који постоје у нормалној породици, љубав и поверење деце према матери и неминовно доста осетљиво осећање деце при првим покушајима лажи, угушиће у деце овај порок — лажљивост.

Особито опрезни и оштроумни и у исто време нежни и љубазни треба да буду старији према деци у случајевима малих моралних погрешака и великих искушења, која предстоје деци. Детету се допада туђа ствар и оно страсно зажели, да је прибави; оно би врло радо ишло тамо, куда га не пуштају; њему предстоји непријатан и у неколико тежак рад. Сауеап! сопзшез! Родитељи васпитачи, будите на опрезу, не скидајте очију с детета. У вашем детету неизбежно се порађа борба између обавезе, дужности и задовољства, оно ће се колебати и мучити. Помогните дете, не оставите га самом себи, његовим сопственим моћима у овом критичном моменту, немојте бити хладни посматрачи и без учешћа у започетој борби. Борба и цела ствар могу се вама чинити ситнице и маленкости, али за мале и слабе дечице силе су оне велике. Приступите детету, поласкајте му, ублажите га у љутини, утешите га и подкрепите његове силе скретањем пажње на пријатност од победе над препрекама, на моћ и светост свога обећања. на могућност гледати отворено и смело у очи матери и оцу, јер ништа тајно и стидно није учинило.

Понављамо: потребно је подржавати непријатно осећање код деце при првим покушајима лаже, а по том бити смотрен у случајевима, када су деца близу лажи, но, управо, још не лажу. Ми. разумемо случај дечије окретности, често оштроумље, које изазива и одобравање родитеља, међутим како је ова ствар веома опасна. за искреност детета. Једна мати (Свентицка) прича у свом днев-