Učitelj

234 УЧИТЕЉ

пуно педагошки и хигијенски. Зграда је троспратна и у њој има више од 15 одељења које за мушку које за женску децу. Поред учионица, у њој су још кабинети, збирке за очигледну наставу, купатила, дворница за гимнастику, кухина у којој се кува чаји спрема доручак за ученике. Све је чисто, лепо и потпуно модерно. И наставничке снаге у овој школи су одабране. Прошли смо кроз све учионице. Учитељи су били у разредима — на послу. Пред нама су вршили пропитивање ученика из разних предмета; у неким одељењима су деца декламовала и певала. Прегледали смо ђачке радове из цртања и писања, и могу беа претеривања рећи, да је успех у вештинама у опште изванредан, јер се на њих много полаже и више часова им се даје. Ученици су нас дочекивали узвицима: „Живео“ или „Живели Срби“, исто је била лепа пажња према нама од стране њихових наставника. С нама је ишао управник ове школе и два инспектора, а учитељи остајали с децом, по нашем изласку из разреда.

По прегледу школе одвели су нас у гимнастичку салу, где нам је приређена закуска с чајем. Ту смо се упознали са учитељима ове школе, међу којима помињем нарочито, као озбиљне и дружељубиве: г. г. Бронислава Малановског, Мацјејевског, Антониа Свјатовица и Николаја Јаковлевича Токарева. — За време чаја пало је и неколико лепих здравица. Од Руса наздравили су: инспектор града Варшаве и управитељ школе, а од Срба: г. Миливоје Јовановић и ја. После закуске разгледали смо кабинете и остале збирке и дворнице, па смо онда кренули се кроз град, да га мало разгледамо, до 4 часа по подне, у које је доба био заказан ручак у Ш. Варшавској Гимназији.

Трећа Варшавска Гимназија налази се на врло лепом месту, _ у средини града, а пред њом је парк, у чијој средини се издиже споменик славном астроному Копернику. Школска зграда је врло лепа и споља и изнутра. Пространи ходници, учионице, дворане, вестибил и све друге одаје. Унутра се налази и капела, сјајно извајана и богато украшена. У четири часа пођемо из нашег стана сви у групи, но чим уђосмо у вестибил, изненадисмо се сјајним дочеком, који нам је био приређен. Лево су стајали наши гостољубиви домаћини: окружни и градски школски инспектори, директори гимназија, наставници гимназија и неколико наставника народних школа, — сви у свечаном оделу, а неки и с декорацијама. Десно је била постројена војена музика, а у дну вестибила, на степеницама које воде на први спрат, била је поређана група