Učitelj

288 у шитеЕ љ

Кад се поведе реч међу заинтересованим учитељима о потпуној примени принципа саморадње у целокупној дечјој настави, сви признају да их је доста лако извести и применити у писменим саставима, Ручном раду, физици, хемији, вежбањима из очигледне наставе (у 1. разр.) и т. д., али да је то потеже постићи у настави из историје и земљописа.

Сваки учитељ, који жели, да принципе саморадња изведе до педантности у својој школи, или како се у нас: згодно каже, да има праву „школу рада“ и који држи да је то најважнији задатак садашње основне школе; дужан је да сваки свој покушај и опажања у овом правцу достави својим друговима, да их они провере ги прокритикују; то с тога и јаз износим ова два своја покушаја из историске наставе у У. разр. осн. школе.

Камено доба чини увод у нашу историју, с тога се оно мора нарочито лепо обрадитити и омилити деци. Ја сам то извео на овај начин. Прво сам испричао деци Хајдестамову“ чудновату причу о Ура Кајпи, која је свакако дала деци приближнији и лепши појам о првобитном и примитивном животу, него ма какав начини сувопаран опис из књиге. На то су нам отишла два часа.

После многобројних питања, која су ми ученици стављали о понеким детаљима из приче и о сликама из књиге, на којима су била представљена оруђа из каменог доба и која су они као „задатак“ нацртали на школској табли и својим цртанкама; предавао сам два часа о животу људи из каменога доба у детаљима, после чега су деца са великим одушевљењем донела одлуку, да сами направе један модел могиле.

На пети час донео сам једно сандуче пуно песка а деца много разноврсних више или мање пљоснатих и подужих каменова. Пошто смо нацртали план могиле, нешто на табли а нешто на песку, изабра разред пет „Зидара“, који одмах приступише раду, док. су им остали најживље помагали, неки добрим саветима, други доносећи и одабирајући потребан материјал тако, да је наша „могила“

1 У Швајцарској.

8 Писац чланка.

8 Чувени шведски приповедач, који је написао дивну помоћну књигу за учитење: „Шведи и њихове вође“, која се у свему може мерити са Читанком Селме Лагерлеф.

а Ура Кајпа — један вођа првобитних становника Шведске из каменога доба.