Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 267

Најглавнији опет разлог, да треба само учитеље постављати за среске надзорнике овај је: што су само они школски радници, који непрекидно врло добро и одлично раде у основним школама 10—15 год. у стању да брзо виде погрешна предавања деци, и да одмах на лицу места, без нарочите спреме, држе угледна предавања из свију предмета без разлике, а то не могу професори макар они теориски и најспремнији били. Ово исто тврдили су и професори на својим скуповима, када је било говора о надзору у гимназијама.

На послетку Главни Одбор изјављује жељу: да учитељи, који буду употребљени у одељење за осн. наставу и нар. просвећивање и срески надзор, у погледу личних и породичних пензија, задржеи даље права, која по садашњем закону имају, а у погледу сталности учит. у опште одредбе чл. 35. с тим, да комисију за учитељски распоред врши управа осн. школа.

ХХМШ. УЧИТЕЉСКА СКУПШТИНА

ДРЖАНА. 6. 7. и 8. АВГУСТА 1911. ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ У ДВОРНИЦИ САВСКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.

1 ОПШТА СЕДНИЦА

држана 6. августа пре подне. (наставак)

Пошто је испраћен Њ. В. Престолонаследник, Скупштина јеотпочела рад, изабравши за секретаре иста лица, која су тај посао вршила и на ово год. Посебној Учитељској Скупштини.

Затим је председник преставио Скупштини госте:

Референта осн. наставе г. др. Душана Рајчића; управитеља Ж. Учит. Школе г. Љуб. М. Протића; надзорника беогр. основ. школа г. др. Миливоја Јовановића; др. Свет. Марковића председ. Друштва за школ. хигијену и нар. просвећивање; управ. Алексиначке Учитељ. Школе, г. Јов. 5. Јовановић; изасланике Професор. Друштва ; г. Јов. Бабунског бив. учитеља у Ст. Србији; г. Франтишека Харвата управ. Грађ. Школе и председника Учит. Дома у Брину; г. Карла Мразека, учитеља Грађ. Школе у Хусовицама (код Брина), председника савеза свих чешких учитељ. друштава у Моравској; г. Радосава Скорића, трг. из Букурешта осниваоца и председника срп. друштва „Братство“; г. Станева, председника проф. организације у Софији и г. Кепова проф. из Софије.

Скупштина се одазвала устајањем и узвиком: „Живели!“

Гости: г. г. Мразек, Станев и п.председник Проф. Друштва поздравили су скупштину и пожелели јој обилат и успешан рад.

После тога прочитана су ова два значајна и срдачна поздрава: