Učitelj

2374 УЧИТЕЉ

— Где су највећи висови» Деца показују она места црње обојена.

— А где су мањир Још мањи Деца показују места блеђе обојена и т. д. Тако долазимо до ушћа Расине.

— Овде је зелено! А што је зелено» —

— То је долина (равница) и равнице се тако обележавају. За што

_ Овим начином упознајемо децу и са знацима и за остале гео-

"графске објекте. Знакове за села, варошице, вароши, жељезничке путеве, суве путеве ит. д. упознајемо на карти кад на њих наиђемо путујући покарши самој. - д

Правило је, да се увек полази са онога места на карти где је школска околина. На тај начин деца увиђају, да је карта оно што су они само цртали. И размера на карти деци је разумљива пошто су она на рељеву и цртежу већ уочила да се моделирањем и цртањем природа умањује.

Специјално удубљивање у размере на овом може изостати.

#

Кад дођемо довде задатак елементарне земљописне наставе је "завршен. А нама је главно и било да ученике доведемо у логичко читање карте. Прва три ступња у овој настави довољно утиру пут за разумевање карата уопште.

И деци сада карта неће изгледати шарена слика. Карта је сад за њих земља по којој они могу путовати, гледати планине, реке, ·" вароши и Тт. д. баш онако исто као што би у природи чинили. На овај начин задовољавамо онај идеални захтев у овој настави: „Треба покренути детињу уобразиљу дотле да се оно замисли да је на извесном брду и да одатле читајући с мапе врши посматрање о пластичности земљишта, хидрографским приликама и т. д.

Ово је идеално посматрање на карти, а оно се може постићи! Да завршим. Не претендујем на исцрпност и аутентичност у овим упуствима. Ја пружам само нацрт предавања првих часова у Ш раз.

Празнине се могу лако попунити, па то и А од својих „другова. !

+ Радећи овај нацрт имао сам пред собом: „Методику Земљописне Наставе“ од Михаила М. Станојевића, учитеља; предавања својих наставника и евоје „искуство .