Učitelj

376 : УЧИТЕЉ

јина човечјега духа, што кроз чула дође у највиши живчани центар и ту остави трајни утисак. Но утврдило се и то: да је чуло вида најзначајније у духовном развитку, да од свих представа, које су кроз чула примљене, Зло примљене су кроз чуло вида, а само Тло кроз остала чула.

„При целој настави треба и чула да раде.“ (Коменски).

„Нека настава не почиње са апстрактним, но са оним што је конкретно, па ће бити темељна, непрекидна и родна.“. (Шварц).

„Основна настава треба да полази од очевиднога к чисто духовноме. (Данел).

„Настављај очигледно. Од предмета к слици, а не обратно.“ (Дистервег).

И сви остали педагози и радом и списима својим доказиваху убитачност механизма у настави и корист и потребу напреднијих наставних начела. Очигледност, чију је важност физиолошка психологија очито документовала, уведи се кроз све наставне предмете.

У колико је ово начело кроз цео духовни развитак неопходно, у толико је оно, нема спора, у почетку, у добу ранога детињства, када је дух веома оскудан сликама из спољашњег света, _—_ неминовно потребно. Оно је, дакле, најпотребније у основној настави, и све то више што су разреди млађи, зато му је ту најугледније место и одређено. Запостављати то начело, или га не примењивати где је потребно, грех је неоправдан. Таквим начином настава ће ударити у назадак, враћаће се преживелом вербализму. А васпитаници који из такве школе излазе неће бити у стању с успехом продужити рад на културним тековинама својега народа.

ПЦ. Очигледност и наставна средства.

Као год што тело не може опстати без ваздуха, хране и кретања, тако се ни начело очигледности не може ни замислити без очигледних (наставних) срестава.

А како ми стојимо са наставним средсвима >

Одговор је жалостан, али истинит, факт: да су наше школе у том погледу права пустош. Уђите у школу која постоји већ од неколико деценија и, осем неколико најпримитивнијих карата за географску наставу, рачунаљке са погубљеним куглицама, иу неким „уређенијим“ школама осим метарских мера и шрајберових слика, — нећете наћи апсолутно никаквих других наставних срестава.

А замислите да је свакога месеца прикупљено бар по једно, ма и најмање, наст. срество, да је оставњено у згодан орман, а у