Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 405,

Тако стоји са стањем народних школа у Москви, а исто је тако и другим градовима! Тек у последње доба, од увођења устава и парламентарног живота, осећа се велики покрет у корист народног образовања. О њему је почела водити бригу и држава, а до пре неколико година она за њ' није много марила.

Дошао је био час да се растанемо са нашим љубазним домаћинима. На Брјанску станицу искупљали смо се почев од 7'/2 часова у вече. Ја сам пред полазак из места највише посла имао, а остали другови весело су проводили време у чекаоници са Русима који су дошли да нас испрате. Тачно у 9 часова и 10 минута воз, се крете уз веселе обостране усклике и певања руске химне.

(СВРШИЋЕ СЕ)

Савка Радичевићева, учит.

ПРЕДАВАЊЕ 15 СРПСКОГ ЈЕЗИКА.

ОБРАДА СЛОВА У.

Како се зове овај део главе (лице). Шта има на лицу (очи, обрве, нос, образи, уста). Шта радимо устима > (једемо, говоримо). Како се зове овај део уста» (усна). Како се зове ова усна # (горња) | а ова > (доња). Шта има у устима2 (језик и зуби). Која уста не могу да говоре2 (насликана, изговорена). Изговори реч уста на слогове. Колико је у тој речи слогова» Који је први слог који други» Изговори ту реч на гласове. Колико је ту гласове» Које смо гласове у тој речи училиг Који би глас сад могли да учимо> (у). Добро, данас ћемо да учимо о гласу у. О чему ћемо данас да учимо> Смислите по једну реч која се почиње са гласом у (уво), Изговори ту реч на слогове. Изговори на гласове. (Тражити од деце неколико примера, сваку реч делити на слогове и гласове).

Смислите по неку реч која се свршава на у. Пошто је ово већ теже за децу, наставник ће их потсетити н. пр. шта раде деца кад су на дворишту (играју). Шта раде људи у подне (ручају).' Шта раде свирачи (свирају).

Ајде, сад да изнађемо речи, које у средини имају глас у. Како се зове ова ствар (сунђер) какве је боје сунђер (жут). Шта је теби ово дете што седи до тебе» (друг, другарица) шта је овог (рука). Сад ћу да вам покажем како се пише слово у. Кад видите ово слово кога се гласа сетите» (гласа у). Кад се чује на пољу