Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПИСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 415

да ће овај покрет имати сјајна успеха, јер се одзив јавља на свима тачкама простране руске царевине. А тверска губернијска земска управа предложила је извесним губерниским управама, да заједничким средствима издају „књиге за читање“ од Л. Толстоја. Овај је предлог тверске губернијске земске управе већ усвојен, и сад се у велико чине припреме и одабира материјал за штампање ових књига. Сигурно је, да ће издавање ових Толстојевих: књига за народ предузети сва јача културна друштва у Русији.

ж

По примеру других културних држава, нарочито Данске, и Москва ће ускоро добити величанствену зграду за народни универзишет. Недавно је у Москви био расписан конкурс за израду пројекта најбољега плана и фасаде за народни универзитет. Овај ће универзитет стати око 500,000 рубаља. Комитет, коме је поверено подизање ове зграде располаже за сада сумом од 400.000 рубаља. Московска дума поклонила је универзитету известан простор земљишта, где је већ и постављен темељ овој просветној згради 25. јула ове године. Овај универзитет служиће искључиво за просвећивање масе народне у свима оним правцима, у којима се развија и креће живот рускога народа.

#

У Русији се осећа јак покрет у корист просвећивања и уопште култивисања рускога сељака. Тако, главна управа земљорадње у Русији, приредиће у току ове године неколико специјалних курсева за сељанке, у неколико губернија. Слушатељке могу бити само оне сељанке, које су свршиле најмање земску школу, а да нису млађе од 15 година. Предавања ће бити из живинарства, повртарства, вођења куће, готовљења јела, рачуноводства и т. д.

ж

У француским школама још 1909. год. уведена су предавања против алкохолних пића. Доцније министарство народне просвете упутило је на размишљање свима учитељима питање: да ли је предавање противу алкохола донело какву корист у погледу сузбијања алкохолизма» Министарство је добило 65.000 одговора. у

· којима је свестрано расправљено питање о алкохолизму и о ме-

рама за борбу противу овога зла у школама. Професору лицеја Карла Великог Оберу било је стављено у дужност да среди та до-