Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 417

тике у пуно су прилика противуречне. Разуме се, да ће нормалним развијањем политичкога живота, нестати тога антагонизма, али се он данас опажа и то баш у „пољском питању“, јер се као заштитник Пољака јавља најјача странка у немачком парламенту „католички центар“.

Кад је кнез Билов, на крају свога активнога политичкога живота, предложио пруском ландтагу и државном сабору, да вотира закон 0 насилном откупљивању 40.000 јутара земље за немачку конолизациону комисију, он је најпре морао да прекине сваку везу са опробаним савезницима царске владе, „католичким центром“, који је официјелно изјавио, да је заштитник пољски. Но сем ове странке и пруски аграрци понашали су се скептично спрам овога канцеларовог предлога и што су гласали за њега, то су учинили само стога, што им је било обећано, да ће се закон применити тек у крајним случајевима и са великом обазривошћу.

Симпатије ових политичких група према Пољацима објашњавају се тиме, што се обе странке боје, да радикали не затраже, да се упоредо с овом конолизациом спроводу и аграрне реформе у социјалистичком духу. Ова бојазан дотакла се и владајућих кругова, те се и сам Билов задовољио „моралном победом“ над По љацима и није ни помишљао да уводи у живот овај драконски закон.

Кад је кнез Билов напустио канцеларски положај и кад је на његово место дошао Бетман Холвег, унутрашњи се положај у Немачкој изменио у том смислу, што се, на политичком хоризонту, на место пређашњег либерално конзервативног блока појавили знаци, који су предочавали два фронта: фронт владе и конзервативаца с једне и фронт „католичког центра“ с друге стране.

При оваквом стању ствари није ни помишљати на принудан откуп пољских имања. Влада се не може ставити на ово становиште, јер би морала либералима дати изборну реформу за њихов пристанак за извођење тога закона. На гај начин опште немачка влада појепз уојепз мора да је на страни Пољака, што је, разуме се, изазвало конфликат са пруском владом.

У таквом стању налази се сада „пољско питање“, које стоји над главом Пољака као Дамоклов мач. Од начина како ће се решити ово питање зависи економски и просветни напредак Пољака у Немачкој.