Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 433

станку психофизачког организма» Као што се види, овакав закон би био можда срећа за“наш емоционални живот, али такав закон, као што свако из искуства зна — не постоји. Ако се овде већ хоће да поставља какви правило, онда ће то правило, што је врло појмљиво, гласити много општије, неодређеније, и са свим друкчије него што га је г. П., разумевши погрешно Јодла, формулисао. Нове су дражи зитшиз за емоције, спречавају отупљивање, индиферентност, која из разних узрока врло лако наступа. МИ правило гласи: контраст нових дражи према пређашњим душевним стањима појачава њихово емоционално дејство,! т. ј. оне дејствују јаче било пријатно или непријатно — него обично. — Друго једно правило, допуна овом првом, гласи готово обрнушо ономе које! је г. П. поставио. Наиме: што је нека драж новија, што је контраст већи, у толико ће се лакше јавити бол, — а не задовољство, као што г. П. тврди.

У 5 24 говори г. П. о простим чулним и естетичким осећањима. (Овде на једном говори г. П. о осећањима, — не више о емоцијама). Чулна осећања по г. Петронијевићу „су она осећања која се (индиректно) локализирају на оним местима у свести, која су заузета одређеним сензацијама“. Мало раније, говорећи о духовним емоцијама, вели г. [].: „духовне емоције су такође локализоване, али код њих имамо две врсте локализације: имамо једну дирекшну локализацију, онаку какву имамо код чулних емоција, и | једну индиректну“.“ Дакле 2. П. противречи самом себи, јер један пуш вели, да су чулне емоције локализоване директно, а други пуш индиректно. Иначе је ово учење о локализацији у опште бесмислено. Јер шта значи: локализација емоција2 О естетичким осећањима, најзад, говори овде г. П. не казујући нам ништа о природи тих осећања, о томе, да ли су то проста“ или сложена осећања.%

проф. др. Борислав Лоренц. (Наставиће се)

Атлас Краљевине Србије по речним сливовима, од П. Шрепловића. Преглед од Влад. Радојичића, учитеља.

1 ОПШТИ ДЕО.

„Ливада се зове оно место где расте трава...“ „Њиве се зову земље..

7 3зо о: с. 884. Ц 5. 5 2 Јод , 55. 5. 19.

У Осн. емп- Пе, етр. 177. = Јо. стр. 166.

5 По г. Петронијевићу изгледа да су та осећања проста, јер он о њима говори заједно са простим чулним осећањима (која су по њему „строго говорећи“ реалне тачке). Сам параграф носи натпис: просша чулна и проста естетичка осећања.

6 Мипдаћ, типа. а. Рз., 5- 196. — Јоаћ,, о. с. Ва. ПЦ, 5. 38.