Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 439

Књига је написана са потпуним разумевањем саме ствари, а излагање је веома лако и течно, те је препоручујемо оним читаоцима, који се овим питањем интересују,

Тод. Г. Илић.

Пољопривредни календар за 1912. год. Наше вредно Пољо привредно Друштво и ове године унело је у народ, путем календара — те најзгодније књиге за народ — доста лепих пољопривредних поука. Поред чланака из свих грана пољопривреде заступљена је и поучна белетристика, и то баш од два учитеља. На крају има много практичних бележака и других потребних обавештења.

Прошле године, Српско Пољопривредно Друштво поклонило | је повећи број разних пољопривредних књига школским библиотекама и читаоницама, а сем тога поклонило је школама у новоослобођеним окрузима преко 5000 комада пољопривредних књига, које су раздате добрим ученицима о испитима, без којих би, без сумње, многи ваљан ђак остао ненаграђен, те и на тај начин Друштво распростире ширење пољоприоредног знања и одржава писменост у народу.

Овим својим поступком Пољопривредно Друштво задужило је учитеље, и заслужило, да се они заузму да се овај њихов календар што више унесе у масу народу, а он то заслужује и својом одабраном садржином.

Учитељи, живећи у непосредној близини сељака, и морално су позвани да у народ уносе што више знања рационалне пољопривреде.

Календар има 11 табака велике осмине, а цена му је само

пола динара. Е р Кк.

Ужички листићи. Привремене књижице за народ. Цена 0:20 дин. Издаје и уређује Ник. Б Јовановић, учитељ у Ужицу.

Овај наш вредни друг подухватио се једног врло лепог али "богме и тешког посла: да у малим и јевтиним повременим књижицама даје популарне поуке нашем народу из историје, хигијене, педагогике, пољопривреде и домаће економије; да шири националну свест и васпитава народ. Похвална мисао и подузеће! Желимо му од срца истрајности и успеха у овом лепом предузећу.

До сад су изашле две књижице. У другој каже да је прва код читаоца добро примљена. А за ову другу каже да је боља од. прве, те се нада доброј проходњи и за њу.

Да би ове књижице биле занимљивије, писац у њих уноси и лепе народне умотворине.

Само две мале напомене: Прича: „Маћеха и пасторка“ износи 7 листића, а нигде није предвојена на одељке (пасусе). Обратити мало бољу пажњу на граматичну страну књиге.

На друговима је да писца у овом послу помогнемо.

К.