Učitelj

БЕЛЕЛКЕ 539

Из биланса Учитељског Деоничарског Друштва „Натошевић“ у Новом Саду. Наша браћа и другови с оне стране Саве и Дунава имају свој новчани завод (основан на акције), своју књижару и своју штампарију. Прошле годнне имали су од новчаног завода чист добитак (за поделу) 4.340,75 кр. Они имају 1000 акција по 50 круна то значи да имају дивиденде по 434 кр. на акцију или по 8:68 кр. на 100. Чист приход од књижаре био је 8.326:01 кр. Чист приход од штампарије био је

4.448-87 кр. Укупно 17.115'63 кр. чистог прихода. Чист приход књижаре и штампа--

Чије не дели се акционарима, већ се уноси у њине резервне фондове, који ће сад изнети 26.872 круна. -

Имаовина овог друштва износи укупно 289.213'44 кр. Од тога је у кући 63.907:46 кр, у књижари 109.044,32. кр. у штампарији 25.537'05 кр. Остало је у на мештају и новчаном заводу.

Врло поучан пример за нас.

ЖЕ

Велики просветни добротвори. Мађарска државна школска власт хоће да затвори 14 српских вероисповедних школа, у Будимској епархији ако за годину

дана не подигну по плану школске зграде и учитељске станове. Каке су то све си--

ротне општине, то је образован нарочити одбор за прикупљање прилога за подизање ових школа, ради одржања српског имена и будућности српске у оном крају Сад су указали помоћ ови врли Срби:

Њ. В. Преосвештенство патријарх Лукијан Богдановић даровао је 10.000 кр Сем тога о своме трошку опрвио је српску школу у Борову а српској школи у Дољу одредио је сталну годишњу помоћ од хиљаду круна.

Г. Евген Думча, који је и раније подигао 3 школе, изјавио је да Не и сад.

подићи још две.

Г. Јоца Вујић велики поседник из Сенте приложио је 5.000 кр. А

Г. Ник. Петровић из Помаза изјавио је да ће давати сваке године по 200 кр. помоћи једној од ових школа, и већ је платио за ову годину.

И с наше стране хвала овим школским добротворима !

, «

Народне добробротворке. Г-ђа Катица Ивошевић из Винковаца, у Славонији, завештала је 40.000 круна загребачкоме „Привреднику“, да се после њене смрти, употреби за спремање српског православног привредног подмлатка, који је дужан у српским крајевима да отвара самосталне радње и жени се Српкињама.

Г-ђа Анђа удова Маринковић из Босанске Костајнице, поклонила је све своје непо--

кретно имање у вредности 10.000 круна српској општини у своме месту, да се

оснује фонд за издржавање српске школе. Нека је част и хвала овим врлим српкињама које су овим даром дале доказа, колико им лежи на срцу напредак народа из:

кога су и оне поникле. БЕЗ

Први свесловенски конгрес за јавну здравственост биће ове године у Петрограду од 15. до 19. маја, са пригодном изложбом. На овом конгресу имаће

учешћа и они који нису лекари, али се баве питањима здравља. У Београду је обра--

зован је одбор који ће имати да уради шта треба за наше учешће на овом конгресу и изложби. У том одбору је и један учитељ у име нашег удружења.