Učitelj

738 УЧИТЕЉ

јеним живчаним системом. Одвојени централни део од периферног јавља се код Бодљикаваца — Естподегуаја. — Многобројни покрети у њих одају памћење, и ако сасвим просто. Осећај светлости највише се показује. Орган за пипање служи им и као орган за многа друга чула. У црва — Мегптез — су многобројни чулни органи, нарочито очи. Оне нису свакад на глави, него их има кој пут на сваком пршљењу. Код неких врста су неки делови ока слични човековом, на пример, мрежаница где се чак и слика може образовати на њој. Чуло слуха је неразвијеније, а код мањих врста га и нема. Највећу свесност одају им покрети. Хемијски надражаји играју особиту улогу, нарочито их привлаче труле материје још издалека; по томе се даје закључити на њихово воњање. Многи црви су јако осетљиви на светлост, чак и они што немају очи. Дакле, црви имају осећаје мириса, такнућа, светлости, опажаје облика и распознају просте предмете. Имају најпростије осећање пријатног и непријатног и просте чежње које се огледају у нагону за храном и пленом.

У другој књизи, опет, Р!егоп је покушао да објасни на који начин понеке врсте мрава распознају друге мраве. У чистој води "измељао је неколико мрава т. зв. арћаепоразјег ђатђага пота које је узео са извеснога мравињака: а, и кад је умочио у воду неколико мрава из мравињака: 6, па их пустио у мравињак : а, ове нису нападали. Међутим су их манито нападали, ако их пре тога није оном водом натопио. Не дира се ни мрав који има исту воњу. Али се жестоко напада међутим онај колега из истог мравињака, ако је пре тога био умочен у воду од мрава са друге гомиле.

После извеснога времена изветри воња од овог купања, и онда као да ништа није ни било. Мора бити да јако веже воња извеснога мравињака његове становнике, јер и после месец дана познаће мрави свога друга кога је било нестало. Мисли се да чуло мириса лежи у пипцима.

Овај исти писац — Вшенп де | шп сепега] рзућојов! аи покушао је да утврди како арћепог ђатђата шап може истим путем да се врати у свој мравињак само преко мишићних осећаја и њихова памћења. Очи му при томе не помажу ништа, као ни мирис.

Али већ кад му се уклоне пипци осећа се поремећај у томе. Ме-

ђутим код Рогписа стпагеа играју важну улогу очи, поред мишићног чула. Код Газјиз Шепозиг, опет, главну улогу игра чуло мириса за ориентацију, поред мишићног опажања уопште...