Učitelj

БИОЛОШКА ВАЖНОСТ БОЛОВА 739

6. и Е. Рескћат (муж и жена) у једној књизи: О инстикту и навици код Зоља (Зошапе), испитивали су марљиво ове опнокрилце и нашли су да код њих има инстиктивних, нагонских, и интелигент них, разумних радња. У прве рачунају: да убоду, да нападну, да савладају жртву, да је одвуку, да саграде гнездо и томе слично; у друге рачунају: да натакну свој плен на трн да би га сачували од мрави, да траже стару ћелицу, уместо нову да праве и т. д.

А. Зоћојомзку: Апш5 дет Зеејеп Јеђеп дЧег ћбћегеп ТМеге, види праву разлику између човека и животиње у употреби справа и алата које је човек изумео да се помогне, а животиње тога немају. (Што Дарвин помиње неког старог горилу мајмуна да је лупао орах каменом, биће да је само подражавање и ништа више). У овој књизи писац истиче, пре свега, биопсихолошко испитивање. Вели, нико још није отишао у Африку да систематично испита психу горилову; на лицу места, у широкој природи и слободном животу треба посматрати животиње...

„А колико је све то тачно што се пише и говори о души у животиња, може се утврдити само на основу верног посматрања које почива на солидном знању. Зато нека послуже ове књиге:

Котапез: Мепга! Еуошћоп !п Ашта!;

Маотоћ : Га Геасе Јпдатетаје де" Птећоепна пе Кеспо апштаје;

Ерпаз: Пез зос1ећ65 Апшпајез;

Мипа: Мопећписеп бег Фе Мепзеп ипа Тегдееје,

Еоге : Паз 5шише5 [ебеп дег ГпзеКеп;

2иг Збаззеп: Пле пецеге ТМегрзусћојооле;

Хлебјег: Пег Вел! а. Гиз Ке ешз! ипа је.

— И прве три књиге има на немачком језику.

Ђ. М. Раца, — Сарајево.

БИОЛОШКА ВАЖНОСТ БОЛОВА.

Прошле године написао је др. Декер једну врло поучну и интересантну књижицу под насловом: „Аш! Могрозјеп шп Геђепзкатр!“. У тој књижици има више повећих чланака, а један таки чланак је под насловом, који је горе исписан, кога овде доносим у изватку.

Свакоме је познато, какве се муке и јади осјећају, кад оболи који дио нашега тијела, али је мало коме познато откуда потјечу

49“