Učitelj

436. УЧИТЕЉ

дидати непознати и невешти у овом послу, били принуђени да одлазе колегама старијим из најближе околине, да их припитају и затраже инструкције; или да претресају стара акта и радове својих претходника, па по угледу на њих, да и они тако раде. Али оне пак, где је нова школа и нов учитељ, где свега свога нема, а колеге су удаљене, онда је учитељ принуђен да припита ћату из суднице или кога другог из своје школске општине за кога дозна да се у овоме послу добро разуме, и онда може се појмити како је томе учитељу толико се понизити и припитати ћатур2! То само може осетити онај, који је то морао преживети, а кад се томе придода какве су наше сеоске ћате» И с какве висине гледају на учитеље и школу, тек је онда учитељев аукторитет заљуљан, и он је за неколико часова електричном брзином пао у својој општини и знатно изгубио од свога угледа, који ће после с великом муком, трудом и радом моћи повратити...

(Наставиће се). .

Методика

ЧИТАЊЕ ЗЕМЉОПИСНИХ КАРАТА Из Међћоафск дег Оеоостарте Н. РгиЊа.

Вујица ПЕТКОВИЋ, УЧИТЕЉ.

Наставак.

Исто тако ће и ученик и у земљопису целисходном наставом' моћи научити и мало по мало значење знакова на карти са њиховом везом и поретком, те ће доцније моћи себи представити помоћу садржине тих знакова приближну стварност оне области што је на хартији.

Укупан одговор на друго питање био би:

1. Учење читања карата потребно је, пошто су карте, нарочито физичке, једна очигледна основа за обраду страних земаља, јер извежбаност у читању карте излази на сусрет практичној потреби свих редова; задобивена самосталност у читању карте вредвија је од многог знања.

2. Читање карата је при целисходном избору знакова ни у еФеновној школи могућно.