Učitelj

МЕТОДИКА 4387

3. Учење читања карата је тешко, зато што карта не даје никакву слику земљину, пошто је на њој земља представљена из птичје персџективе, а не са стране као што је то код других обичних слика; даље зато, што сефу смањеној размери губе карактеристичне црте и што знаци немају никакве сличности са самим стварима.

Ипак, учење овог потајног језика причињава само исто онблико тешкоћа, каквих има и кад се учи читање. Гвоздена доследност доводи и овде напослетку к циљу.

3. Како ученик постиже разумевање карте и извежбаност у читању карата >

Читање карата“ има много сличности са логичким читањем књига. Карта какве области налик је на чланак за читање. Кад се хоће да ученик, који чита чланак, исти и разуме, овда није довољно, да само видне знаке, слова скупи у речи и реченице, већ се морају у његовој свести изазвати и представе, које одговарају тим речима и с којима су мртви знаци говорни скопчани, да би ученик схватио мисли пишчеве. ;

Исто се тако незадовољавамо у читању карте да можемо распознати само знаке на карти, разне боје, линије појединачно и у њиховој вези и реду и да их можемо објаснити; знаци такође морају пред душевним очима да дочарају јасне представе о ономе што је представљено, дакле о уздигнућима, долинама, о наводњености и т.д. да изнесу пред ученика земљописне појаве и њихове законе и да га навикну, да може из њих извести |правилне закључке. Под читањем карте разуме се самостално удубљивање у карту и изналажење карактеристичких ознака истинске области.

Али знаци на карти могу. такву и такве земљописне представе изазвати само онда, ако су представе које им одговарају, већ ту, у дечјој свести и у исто време, ако су оне са уобичајеним знацима у картографији чврсто, везане поређењем. Земљописна настава не сме се ограничити на голе речи и знаке, већ мора енергично радити на стварним представама.

Ове живе представе задобија ученик путовањем по домовини. Познавање домовине стоје у односу према оном образовном материјалу, као предмет према речи и директни очиглндни објекат према слици и знаку. |

Пре него то ученик научи да разуме карту и њене знаке, мора