Učitelj

444 УЧИТЕЉ

П Излагање. Петар је био Јеврејин и занимао се риболовом, пошто је његово село било поред мора. Родио се у селу Витсаиди, у земљи Галилеји. Та је земља далеко од нас, чак тамо иза Цариграда, кад се пређе преко једнога великога мора. Петров отац. био је сиромах, те је због тога и Петар морао нешто да ради ако је хтео да живи. Други богати Јевреји учили су школе и били учитељи, књижевници, судије или трговци. Он као сељак морао је да ради онај посао, који је био најлакши и који је радио и његов отац. Генисаретско море било је пуно риба, и зато су се сви сељаци који су живели на његовим обалама највише бавили риболовом. Тим рибарским животом живео је и Петар, коме је било име Симон, док није постао Христов ученик.

(На табли треба написати речи: Галилеја, Генисарешско језеро, Симон).

Наставник тражи да му два — три ученика (ученице) понове овај одељак. После тога наставник пита: Како може једном речеиицом да се каже све ово што смо говорили о Петру2 (Живот. Петров пре него шшо је постао апостол). Ову реченицу наставник треба да напише на табли. Затим треба питати: Како се звало Петрово село; (Витсаида). Како се звала земља у којој је била Витсаида2 (Галилеја). — Како се звало језеро на коме је Петар ловио рибуг (Генисаретско језеро). — Како је било. језерско име Петру 2 (Симон). у

"Све ове речи наставник треба одмах да напише на школској табли испод оне реченице која представља извод излаженога одељка.

П 6.) Како је Петар постао апостол.

Пазите! Сад ћу вам испричати како је Петар постао апостол Христов. : о

[ Анализа. — По јеврејском закону колико је година морао имати онај, који је хтео да буде народни учитељр (Тридесет). У којој је години Христос почео да учи народ> (У тридесетој). Где је живео Христос пре него што ће почети проповедање» (У пустињи). — Где је отишао из пустиње > (На реку Јордан). — Зашто је тамо отишао» (Да га Јован крсти). — Зар се он морао крстити» (Није морао, али је хтео да покаже другим људима да се и они крсте). Је ли долазио народ Исусу кад је чуо за њега > (Јесте).

П Излагање. Кад је Петар чуо да је Христос дошао на Јор—