Učitelj

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА - 445

дан Јовану Крститељу да се крсти, отиде и он тамо са својим братом да вида Христа и да чује његову науку. А кад га је Христос опазио, он рече Петру: „Ти си Симон син Јонин. Од сад ћеш се звати Петар.“ Петар се зачуди откуда њега Христос познаје, и да чак зна његовог оца, па га зато много заволи. Од тада је Петар често по више дана ишао за Христом, слушао његову науку, али се је и враћао и кући да штогод заради за свога старога оца, за кога се много бринуо.

Али кад је једанпут Христос дошао на Генизаретско језеро И сакупљеном свету проповедао своју науку, спази он Петра и његовог брата како лове рибу, па их позове да лове људе, т.ј. да уче људе правој вери у Бога. Па онда Христос седне у њихов чамац и рече им да још једанпут баце мрежу у море. А Петар му онда рече: „учитељу, мучили смо се целе ноћи, бацали смо мреже целе ноћи, и ништа нисмо уловили. Али кад ти желиш, онда ћемо ти учинити по заповести“. Бацише мреже, и заиста, ухватише толико много рибе, да су мреже једва извукли. Кад Петар виде ово чудо од рибе, паде пред Христа ничице и рече му: „Господе, остави ме ја сам грешан човек“. Христос му рече: „Не бој се! Пођи самном !“

Од тога дана Петар је оставио своју кућу и оца свога и постао стални апостол Христов.

Ето тако је Петар постао апостол Христов.

(Понављање овог одељка).

— О чему је овај причао (Како је Пешар постао апостол). Ову реченицу треба написати на табли под П. — Ко ће да понови и оно прво и ово друго што смо говорили о апостолу Петру» (Један ученик понови оба одељка). -

Ш. в.) Апостолски рад Петров.

Сад да видимо какав је био Петар као апостол.

· Анализа. — та су имали да раде Христови ученици (Да шире Христову науку). — Од кога су они научили ту наукуг (Од · Христа.) — Да ли су јеврејске старешине волеле Христа и његове ученике» (Нису). — Него (Гонили су их).

П. Излагање. Чим је Петар постао Христов ученик њега су омрзли Јевреји, као што су мрзели Христа и остале ученике, који су прошли уз Христа после Петра и његовог брата Андрије.

Петар је најбоље запамтио оно што је Христос говорио, и