Učitelj

192 Учитељ

шили богословско-учитељску школу у Призрену могу се поставити за сталне учитеље.

5) Наши учитељи, који су затечени у новим крајевима, и који су положили учитељски испит преводе се за сталне учитеље као и они под 1., рачунајући и године службе од. дана кад су постављени за учитеље.

Са осталим учитељима, без редовне спреме, као и са верским који су се затекли треба поступити по мишљењу школ. надзорника, који ће о томе чинити предлоге с већим познавањем спреме и рада њиховог.

Категорија места из нових области за станарину учитеља извршиће се према предлозима. школ. надзорника тих крајева и додати чл. 16. пројекта закону о нар. школама.

6) Учитељско удружење мало познаје егзархијске учитеље. Њихова вредност као учитеља оцениће се на курсевима и на раду у школи, и тек после тога законом одредити њихов положај.

7) У питању о регулисању положаја православних и неправославних учитеља, ако је реч о плати и спреми, ту . су меродавне квалификације а не вера, али да у православној школи не може предавати иноверац. За своје, државне школе, држава мора имати своје наставнике, с потребним и напред споменутим квалификацијама, па макар које вере и народности деца била. Исте квалификације, иста права и дужности. У државној народној школи за све народности учиће се прво српски језик (приправни разред), па све остало на српском језику. Само ће религију у одређене часове, предавати изабраник верске општине дотичнога места, која ће га зато и плаћати.

8) Организацију народних школа у новим крајевима треба законом изједначити с организацијом у старим крајевима. Закон треба донети не за старе или нове крајеве, већ за Краљевину Србију. Свака одредба, која се покаже непрактична, лако ће се избацити а нова унети на првој наредној сесији Н. Скупштине. Од тога се не може сачувати наше просв. законодавство, и пошто је дух и живот појединаца и друштва подложан променама, то ће чешће „измене и допуне значити жив просветни рад, мишљење и напредак, не дајући да се гомила незадовољство да се зацари стагнација у просвети.