Učitelj

УЧИТЕЉСКО · УДРУЖЕЊЕ 81%

предлога, а међу којима и тај, да се стави у дужност Главном Одбору Учитељског Удружења да поради на том, те да пројекат зак. о нар. школама, кога је усвојила ХХЈХ учитељска скупштина што пре изађе пред народну скупштину на дневни ред.

Скупштина прими извештај извештајног одбора посебне скупштине и предлог г. Смиљанића.

Председник. На реду је извештај финансијског одбора посебне скупштине о раду управног и надзорног одбора Учитељског Удружељу и позива известиоца, да га прочита.

Известиоц г. Живојин О. Крстић изјави: да је писмен извештај, који је финансијски одбор поднео посебној скупштини однео секретар г. Богдановић због записника, и да је исти примила; посебна скупштина и на основу њега издала разрешницу управном и надзорном одбору учитељског удружења. Из годишњака за 1912.—1913. год. чита предрачун буџета за 1913.—1914. год. по коме приходи износе 65,159 динара, а расходи 61.100 дин.

По прочитању буџета председник пита Скупштину прима ли, извештај финансијског одбора. -

Г. Прока Дамјановић противан је хонорарима: секретара, ек спедитора, магационара и књижничара. Мишљења је да би те дужности требало да врше колеге из Београда бесплатно, а уштеде потим позицијама, да би се могле употребити на повећање помоћи сиротним породицама преминулих учитеља.

Председник објашњава да су учитељи скромни и да су предвиђене награде по буџету за друштвене послове и сувише мале; јер за вршење тих послова друштвених, које учитељи раде иоле писменији служитељ не може се наћи без награде мање од 100. дин. месечно, а ту дужност ипак не би могао онако савесно вршити као што је врши учитељ. Због тога што учитељи врше друштвене послове нису у могућности да се приме никаквих др. послова, где би имали какве споредне зараде.

После овог објашњења скупштина је прочитани извештај фи-. нансијског одбора и буџет за 1913.—1914. рачунску год. примила.

Председник на дневном је реду извештај одбора за предлоге и молбе и позива известиоца да прочита решења.

По прочитању свих предлога и молби Скупштина прима све одлуке посебне скупштине.

За овим је председник представио скупштини гљлг. Стевана Димитријевића; Д-р Мнлана Марушића, Љуб. Протића управитеља. Женске Учиттљске Школе и Љуб. Јанковића пређашњег учитеља. као госте.

Скупштина је госте поздравила са речима: „живели“.

Председник извештава да секретари нису још готови са записником и док се то сврши даје одмор, а за време одмора предлаже да се изврши споразум односно попуне упражњених места у: Главном Одбору Учитељског Удружења.