Učitelj

820 УЧИТЕЉ

Г. Милан Смиљанић предлаже да се изабере одбор, који ће извршити кандидацију.

Скупштина реши: да председник кандидује лица.

Председник кандидује: Милана Смиљанића, Душана Михаиловића, Николу Богдановића и Михаила Јеротијевића. Скупштина их прими.

После одмора

Г, Михаило Станојевић пре него што се приступи даљем раду предлаже: да се у смислу говора и предлога, који су се иа Скупштини чули донесе резолуција, у којој би се изнеле жеље ове скупштине, и вели да је са друговима припремио нацрт резолуције, који ако Скупштина жели може прочитати и по одобрењу Скупштине чита.

Скупштина прими прочитану резолуцију.

Председник продлаже да се Дирекцији Државних Железница и Управи Срп. Брод. Друштва за спуштене цене члановима у подвозу; Његовом Преосвештенству Митрополиту Господину Димитрију и свештенству за чинодејство на парастосу изгинулам и преминулим учитељима у српско-турском и српско-бугарском рату и протојереју г. Божићу поред чинодејства и на говору после по: мена, изјави захвалност.

Скупштина прими.

·Председник на дневном је реду избор чланова за попуну места у управном и надзорном одбору учит. удружења и кандидује лица за Главни и Надзорни одбор које скупштина акламацијом прима.

Г. Јован Поповић захваљујући на избору изјави, да се не може примити чланства, па кад ће се доцније по његовој оставци попуњавати његово место, моли, да то скупштина сад учини.

Г. Душан Илић рече: да је у свом говору пре подне изнео више предлога међу којима и тај, да би требало суспендовати друштвена правила и из скупштине изабрати нову управу удружења, којој би се поверило извођење целокупне реорганизације народне школе, јер смо доста оперисали са учитељима из Београда па како није поступљено у смислу његова предлога даје оставку на чланство у надзорном одбору.

Председник вели: да је могао забранити говор г. Илићу, али није хтео. Ми се њега не бојимо с тога нека остане на мегдану.

Скупштина је за чланове Управног и Надзорног Одбора Учитељског Удружења примила предложене кандидате.

После овога председник је известио чланове да се на другарски и заједнички разговор вечерас може изаћи у хотел „Париз“.