Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 823

УШ

Да би српско учитељство што боље било обавештено о раду Управе Учит. Удружења на остварењу законског пројекта, Главни Одбор доноси одлуку: да се, у наредној свесци „Учитеља“; оштампа целокупни рад после скупштине као и добивени одговори приликом учињених посета код гг. Министра: Просвете, председника министар. савета и Министра Унутрашњих Послова.

Са овим је овај састанак закључен.

Секретар, Председник Учит. Удружења Мил. Ђ. СТАНОЈЕВИЋ Урош БАЛГОЈЕВИЋ

Учитељи— хероји

т Мирко Поповић учитељ у Тибужду, округ врањски, резервни нешад поручник. Војничка снага нашега народа дала је што је могла, а дала је и преко очекивања, сад остаје просвети и култури да она доврши велико дело започето испред Куманова а завршено у близини Ћустендила. |

Рат је сврше. Рат је донео славу и величину нашем народу и респективан углед војсци нашој. Рат је однео и много жртава, скупих жртава не у новцу (а и оне су огромне) него жртава у крви, које се на жалост не могу накнадити.

Има много наших домова који и поред све љубави према "Отаџбини, не могу се како и колико треба радовати слави и величини њеној а то стога што им је радост помрачена жалошћу за својим милим и драгим, који крвљу и костима својим проширише границе Отаџбине своје.

Ја пишем ове редове а туга ме обузима кад се сетим да ми имамо много домова наших који су, чекајући повратак својих дочекали тужне веснике са црном вешћу: да су остали без домаћина куће, мила родитеља, брата и др.

И ја узимам на себе једну немилу дужност да се на овоме месту опростим са једним одличним пријатељем својим са једним вредним учитељем нашим са једним исправним војником који се одазвао позиву Отаџбине и живот свој положио, ја имам да