Učitelj

824 УЧИТЕЉ

кажем последње збогом Мирку Поповићу учитељу и резервном официру који је погинуо 7 јула ове године на Калиманској Чуки!

Мирко Поповић родио се 6. јуна 1877. год. у Градњи, у угледној свештеничкој кући. По свршетку основне школе свршио јеи 4 раз., гимназије, а по том учитељску школу у Алексинцу 1899. год. Војску је одслужио 1909/01, по положеном испиту произведен је за резерв. ппоручника а 26. октобра 1912. унапређен за поручника. ж

= =

Покојни Мирко пао је као јунак, слава јунаку! али тешко нејакој деци његовој, која, да бн жалост била већа, изгубила су раније и милу мајку своју. Две нејаке сеје са малим батом својим остају без милоште и неге родитељске баш онда када им је то најпотребније. Бог милостиви помоћи ће, надајмо се, нејакој деци да одрасту и постану ваљани и паметни, а стари родитељи њихових родитеља, подизаће их љубављу својом и крепити успоменама на рано изгубљене родитеље њихове.

Драги мој Мирко, ја сам обилазио крваво разбојиште од Куманова до Охрида и од Овчег Поља до испред Царевог Села. На томе походу ја сам виђао многа гробља поносних јунака наших, виђао сам и појединачне усамљене, мале, упале, необележене, жалосне гробове војника наших, али ја нигде нисам нашао гроб твој, да се на њему с тобом опростим, да се ту за душу твоју Богу помолим. Ја то чиним на овоме месту посвећујући редове ове успомени пријатељства нашег.

Кад се састанеш са Томом Соколовићем и осталим у рату изгинулим и помрлим друговима а ти их поздрави и кажи им: да ће им доцније гласници донети, можда, лепше и милије гласе за школу и учитеља, али да смо ми, за сада, још на месту са кога смо пошли.

Бог нека те прости и помилује, а већ црна земља не може ти бити лака и ако си је крвљу својом откупио

Лесковац. М. В. П.

ШТАМПАРИЈА „Доситије ОБРАДОВИЋ“, КНЕГИЊЕ ЈЊУБИЦЕ УЛИЦА БРОЈ 6., БЕОГРАД ДИМИТРИЈА ГАВРИЛОВИЋА (ПРЕЂЕ А. М. СТАНОЈЕВИЋ) =