Učitelj

нониси 885

5. За неписмену децу отворен је курс за неписмене зато је тражен списак деце од 12—18 година за упис у курсеве за неписмене. Таквих курсева има пет са 92 ученика-ица.

Деца за школовање, приближно тачно узевши, према непоузданим списковима има 1944; од тога броја могло је бити уписано само 797. Подизањем шест нових школа, у идућој години од. те деце, моћи ће се уписати још 350—400 ученика.

Уписани ученици редовно походе школу, изузев оних, које је лекар у почетку године због болести ослободио.

Родитељи деце других народности и конфесија желе да школи. и учитељима указују и моралну и материјалну помоћ"). Верски фанатизам, битна одлика негдашње моћи муслиманске, одређује и. њихов васпитни задатак. Отуда су Арнаути, један мали део од њих, нерадо прилазили нашој школи, док им није дозвољена њихова верска настава. Отварањем нових школа, у идућој години, потреба. · за писменошћу биће упола задовољена.

МЕ Насшавници.

Учитељи-ице имају доста стручне спреме. Четворо од њих. свршило је учитељску школу у Скопљу; три су учитељице свршиле В. Ж. Школу у Београду; две су свршиле Ж. Учитељску школу а остали су свршили Призренску Богословију. Практични. учитељски испит положило је пет учитеља-ица.

Политичке прилике, у којима су пре рата живели и радили ови наставници, биле су такве: да су они били косиоци наших народносних идеала много више но учитељи народних школа. Због тога је мало њих, који су после свршене школе могли радити на личном усавршавању. Њима су сада додељене све дужности учитеља у старим границама, због тога им после положенога практичнога испита, треба доделити и сва права.

Сви наставници осуствовали су укупно 23 дана и то због : болести, примања плате и по позиву среске власти. Лични односи. међу наставницима добри су; а воља за рад на културно-просветним установама за похвалу је.

За лично усавршавање приређена су у Урошевцу три на-

1) Петога јануара добио сам извештај од управитеља школе неродимске, који ми јавља: да је један имућан Арнаутин поклонио из свога забрана сву дрвену грађу (греде, летве, даске) за нове учитељске станове.