Učitelj

886 УЧИТЕЉ

ставничка збора на којима је дискутовано: о настави и васпи"тању; дисциплини и администрацији.

МП. Спољна страна

Не рачунајући имања на којима су подигнуте, школе немају својих других имања. Зграде школске својина су црквено-школских општина, ну деоба између цркве и школе ни до данас није извршена. Фондова црквено-школских има и често врло богатих. Тако фонд у Беревцу има готовога новца од неколико стотина наполеондора. Тачно стање тих фондова без овлашћења нисам мотао сазнати.

Школски одбори одржавали су своје седнице, кад год се за то потреба указала. На тим седницама решавано је о уређењу и „снабдевању школа и доношењу предлога буџета.

Школске књижнице су пуне рђавих књига. Ретко која школа има књига из Педагогије и Методике. Ни у једној књижници нисам нашао ни једне Психологије. Часописе није примала ни једна „школа. У свима књижницама облигатни су: расходовани буквари, школске хигијене, сан матере божје у једној и — сановник са рож"даником. Школскога намештаја, само клупа и столова, има у школама. Тај је намештај груб, необојен, расклиматан и при најмањем пожрету дечјем шкрипи. Дистанције од седишта до стоне даске на клупама у једној школи била је 22 см.; висина седишта толика је да деци или ноге висе или им се само глава и рамена виде из "клупа. Те су клупе преправљене и обојене а набављен је потребан "број нових клупа.

Учила школских није било. Ретко у којој школи могло се наћи распарених сливова, по која исцепана карта Балканскога Полуострва; само једна словарица у свима школама; три рачунаљке и ни један топломер. Унете су у буџете потребне суме за снаб"девање. УШ. Кулшурни рад.

Кад сам вршио први преглед ради груписања школских општина и упознавање свога школскога среза увек сам јављао да се позове збор грађана код школе или општинске суднице. Намера ми је била да се са грађанима упознам: да проверим њихову интелигенцију; да упознам обичаје, тежње, навике и прилике под којима су вековима живели и радили ови људи. Из података тим