Učitelj

љонисби 887

путем добивених и опажања морам изјавити: да стање њихово није ни приближно онако, како сам замишљао кад сам полазио на Косово. Земљорадња и сточарство им је исто можда као и пре Косова; домаће газдинство неуређено; патријархални живот у кући; печалбарство (у Америку) врло развијено; конзерватизам у примању новина; рђави хигијенски услови за живот, неумешност и незнање битне су одлуке наших нових грађана.

За отклањање ових хрђавих особино и за културно и просветно "снажење народно учињено је до сад ово:

1. Образован је срески одбор „Културне Лиге“ у који су ушли најистакнутији чиновници и грађани из Урошевца из среза неродимскога.

2, Иницијативом његовом основан је мешовити хор певачке дружине „Цар Урош“ у Урошевцу, у којем има 42 члана и чланице без разлике на веру и народност.

3. Учињене су све припреме за подизање соколане за Сокол ско Друштво.

4. Основана је стрељачка Дружина и Друштво Трезвености.

5. У Неродимљу, Гатњу, Готовуши и Штрпцима основани су курсеви за неписмене и у њима је досад уписана 92 младића и девојака.

6. Почев од априла Срески Одбор Културне Лиге намерава да приреди низ предавања за народ у селима.

Веровати је да ће успех од овога рада бити спор али несумњив. Рад у овом правцу и наредној години биће проширен. Засад њиме одбор жели: да удружи раздружене; да измири завађене; да улије веру у правичност и да распуштене навикне на ред; ако у томе успе он је свој задатак извршио.

Бор. МЛАДЕНОВИЋ.

Цирих, 15-Х1-1918 (Наставак) 3. Рачун и геометрија.

Задатак је наставе у рачуну: темељно схватање бројних појмова и бројних односа, умешност, која се појачава из разреда у разред, разним рачунским операцијама и поуздана примена наученога на практичне примере.

1 Из девет села „Сиринићске Жупе,“ у огранцима Шар-Планине, иде у пе-

чалбу у Северну и Јужну Америку просечно годишње по 558—600 млађих људи. Тамо раде на: железничким путевима, у кланицама и рудницима.