Učitelj

888 УЧИТЕЉ

У млађим је разредима неопходна честа и многострука очигледност. У старијим разредима треба полагати вредност на то да ученици постају поуздани и умешни у оквиру рачунских односа свакодневног живота са ограниченим бројним обимом, то не само у писменом решавању задатака него нарочито и у израчунавању у глави.

При писменом рачунању пазити на егзактно, чисто извођење, леп облик цифара и и прегледно излагање. Брижљиво прегледање радова од стране учитеља неопходно је за наставни успех.

Како настава у рачуну тако се и геометријска настава оснива на непосредној очигледности. Мерење, цртачко конструктивно представљено и израчунавање простих односа из свакодневног живота треба довољно неговати.

[ разред. Образовање бројне представе помоћу многоструке очигледности. Поуздано и брзо бројање напред и натрашке; бројање по такту Раздвајање, поређење и допуњавање бројева. Бројање додавањем и одузимањем (добројавање и одбројавање) основних бројева у оквиру прве две десетице. У другој половини школске године: рачунање цафрама; хватање десетице као једну целину (јединицу) прости, према дечјој моћи схватања удешени именоновани задаци.

П. разред. Постепено проширење бројног обима до 100. Бројање додавањем и одузимањем основних бројева и чистих десетица; Раздвајање и допуњавање бројева у обрађеном бројном обиму. Представљање јединице и десетице. Прелаз ка устручавању и раздељивању помоћу очигледног и многоструког бројања додавањем и одузимањем основних бројева 1—5. Многоструко вежбање у простим промењеним задацима. |

Ш. разред. Проширење бројног обима до 1000. схватање стотине као целину. Раздвајање двоцифрених и троцифрених бројева на њихове декадичне јединице. Образовање бројева од декадичних јединица и означавање истих Бројање додавањем и одузимањем и: допуњавање једноцифрених, двоцифрених и троцифрених бројева, усмено и писмено. Вежбање у таблици множења; множење и дељење двоцифрених бројева основним бројевима, усмено и писмено. Многоструко вежбање у простим примењеним задацима.

ТУ. разред. Проширење бројног обима до 10.000, при: чему гсавну важност полагати ипак на рачунање у првој хиљади. Бројање додавање и одузимањем и допуњавање једноцифрених до троцифрених бројева. Увођење двоструко именованих бројева у