Učitelj

890 У ШИ ТЕЉ

тројно и процентни рачуни. Многостручно вежбање у усменом рачунању.

6) Мерење и израчунавање троуглова, четвороуглова, кружне линије и крупне површине. Примењени задаци. Многоструко мерење и конструисање.

УШ. разред. а) Наставак рачунања разломцима. Примена наученога на просте практичне задатке. Правило тројно и процентни рачуни. Увођење у грађанско рачуноводство стално пазећи на брижљиво представљање: прављење рачуна; вођење књиге домаћег газдинства, књиге касе; инвентар. Многоструко вежбање у усмевом рачунању.

в) Мерење и израчунавање површине; и запремање простих тела. Многоструко конструитуирање. Пољско мерење и израда простих планских скица.

4. Реалије.

Настава у реалијама обухвата у 4 разреда познавање домовине; од 5. разреда она се дели на познавање природе, земљопис и историју.

Настава у познавању домовине, земљопису и познавању природе има да буди у ученика интерес за домаћу природу и њене појаве као и њено разумевање и да негује смисао за природну лепоту. Реални предмети домаће природе и учениковог круга очигледности чине полазну тачку свих посматрања. Гдегод је могућно, природна се настава оснива на природној очигледности и природном посматрању у слободи (излети у природу) и на обрађивању природних предмета. Само где посредна очигледност није могућна, треба прибећи слици ради очигледног представљања док излагања

из читанке служе за удубљивање и допуну. Настава у реалијама,

предавана искључиво помоћу читанке, нема вредности.

Поуке познавања домовине не ограничавају се само на четврту школску годину; гдегод се пружи прилика, треба упућивати и у доцнијим школским годинама на односе најближе околине дечје · у циљу што је могућно већег удубљивања у основне појмове природног посматрања.

У историји треба такође, уколико је могућно почети наставу од односа уже домовине (познавање домовине); у даљем посматрању стоје односи у отаџбини на првом месту, да би се у ученика пробудило не само разумевање за догађаје и појаве у прошлости, него и патриотски смисао. При избору градива ратни догађаји