Učitelj

ХРОНИКА 895

цама и мањим варошима, могу учитељице у недостатку учитеља, поставити и у нижа два разреда мешовите и мушке школе, а у изузетним случајевима и у старијим разредима мешовите школе. Учитељи и учитељице раде још и у приправном разреду.

У забавишту васпитава децу забавиља.

Чл. 2.

Редовни учитељи и учитељице могу бити она лица, која су српски поданици и која су свршила учитељску школу и у њој полижила учитељски испит. После две године добивају право на полагање практичног учитељског испита. Док не положе овај испит немају права на повишице плата, а по положеном испиту признаје им се највише пет година за повишицу и пензију.

Правила о полагању овога испита прописује Министар Просвете по саслушању Главног Просветног Савета.

Чт 3.

Ванредни учитељи и учитељице могу бити она лица, која су српски поданици и која су свршила учитељску школу без учитељског испита или средњу школу и положила испит зрелости или богословско-учитељску школу у Призрену.

Чл. 4.

Редовни приправници и приправнице могу бити она лица, која су српски поданици и који су свршили богословију или целу средњу школу без испита зрелости или ма коју вишу женску школу у којој се уче педагошки предмети.

Чл. 5.

Ванредни приправници и приправнице могу бити она лица, која немају квалификација из чл. 2., 3. и 4. овог закона, али по своме школовању и раду могу радити у школи. Они се постављају привремено, и могу се постављати само у недостатку учитеља и учитељица са спремом из чл: 2., 3. и 4. овог закона.

Они немају права на пензију, а отпуштају се или задржавају у служби према извештају и предлогу школских надзорника.

Чл. 6.

Заступници и заступнице могу бити лица са спремом из чл. 2., 3, 4. и 5. овог закона, а постављају се у одељењу оних наставника који су на одсуству, или су, на основи закона, упућени на какав други рад.