Učitelj

896 РУМИЈЕ Љ

Чл. 7.

Забавиља може бити она, која је свршила најмање 4 разреда средње школе, а за тим се, најмање две године дана, спремала у засебном одељењу женске учитељске школе или у каквој сличној школи овде или на страни и положила стручни испит.

Чл. 8.

За редовне и ванредне учитеље и учитељице и редовне приправнике и приправнице могу се поставити и она лица, која нису српски поданици, а свршила су школе, које се траже чл. 2., ои 4. овог закона, и то по решењу Министарског Савета. Они се могу у току од 4 године и отпустити из службе по извештају и пред“ логу школских надзорника а по решењу Министарског Савета.

Њима се може признати и известан број година раније службе а могу добити и нарочити додатак од 600—1200 дин. годишње.

Чл. 9.

Ванредни учитељи и учитељице и редовни приправници и приправнице имају права, после две године службе, походити редовна предавања у учитељској школи и у њој полагатн учитељски испит. По положеном учитељском испиту постављају се ванредни учитељи и учитељице за редовне учитеље и учитељице, а године проведене у ванредној или приправничкој служби рачунаће им се у године редовне односно ванредне учитељске службе и то највише пет година.

Правила о овом похођењу предавања у учитељској школи прописује Министар Просвете по саслушању Главног Просветног Савета.

Чл. 10.

За научно и практично усавршавање учитеља и учитељица основних школа могу се одредити о државном трошку нарочити течајеви, који се држе, према потреби, у учитељској школи или на другом ком месту. Лица, која држе предавања, добивају награду за то, а учитељи и учитељице добивају попутнину и днев вицу. — Правила о овим течајевима прописује Министар Просвете по саслушању Главног Просветног Савета.

Ванредни приправници и приправнице имају права посећивати практичне учитељске течајеве и то најмање две године по три месеца. По завршеном течају они полажу скраћени учитељски