Učitelj

28 ј Учитељ

кгбепи, Мадат зе да би и зуојој Ккија рокаган, како Бизто 6 и зјапји да аситпо ргоуедето па5 пизаот _ бБгод, Коћ рјом ро битот тоги ргобјета ђезкопаспозн, Кгох осуна реш-а | Сћагуба 5 Мегађа5!5-а. (С немачког)

ХИГИЈЕНА

В. Стојановић

Рад на побољшавању дечјег здравља у школама Сједињених Амер. Држава

„Здравље — Снага — Веселост“. — Те три речи, са једном малом вињетом, која представља два дечка који се гимнастиче, чине симбол Школског Хигијенског Бироа (рРмаоп ој Зећоо! Нушепе) у Вашингтону.

према је исто. толико погодба, колико и последица здравља“, каже се у Зсећоо! Гаје, главном листу васпитнога бироа у Сједињен. Државама. Да би дете било здраво, ство- · римо му радост, а у самој забави упутимо га на познавање хигијенских правила, тако, да му пређе у навику оно што условљава здравље.

Ево како је тај принцип примењен:

На школској изложби у Вашингтону (у мају 1919) појавио се Сћо-Сћо, један кловн из циркуса, нарочито вешт да забавља децу, кога је ангажовала Дирекција наставе, претпостављајући га каквом доктору или ученом професору, да учи хиљадама ученика хигијенским здравственим принципима.

Сћо-Сћо је читав опсенар. — Час читава хрпа шаргарепе и лука испада из његових рукава, а час се појављују јаја на месту где је стајао, док он говори забекнутој деци: „Ево шта треба да једете“.

И он пева, скакуће, а све се забављање своди на то да се деци улију ових осам заповести:

1. Пиј млека колико можеш, али. кафу и чај никако;

2. Пиј бар четири чаше воде дневно;

3. Једи сваког дана поврћа и воћа;

4. Окупај се најмање једном недељно;