Učitelj

Хигијена 29

5. Пери зубе бар једном дневно;

6. Пази на уредну столицу јутром;

7. Играј се сваког дана на чистом ваздуху;

8. Спавај што дуже у соби са отвореним прозорима.

Успех Сћо-Сћо-а био је огроман и све школе у Сјед. Државама почеше да траже његову посету.

Али Сћо-Сћо-и су ретки!.. и они га у недостатку, заменише филмом, једним ваљаним филмом, у коме су била и 0објашњења, која чињаху сензацију. И тако ће школа сада имати свој кинематографски апарат, узеће под закуп јутром какав јаван локал, у који ће ићи деца да виде, представљене у радњи, лекције из хигијене, које су до сада учили из књига.

Друго средство је мерење тежине и висине ученика. Тим се жели да се ученици и њихови родитељи на сваки начин заинтересују и за констатације њиховог физичког напретка у минулом месецу, као што се то чини и за њихове оцене. -

Према читавој серији опита који су чињени у једној њујоршкој школи, дошло се до следећих нормалних цифара: висини од 1'34 м. треба да одговара тежина од 31.291 кгр.

Прегледи висине и тежине сваког ученика, приковани су на зид у разреду, а ученици сматрају за особиту част да иту. покажу своју надмоћност.

У том циљу постоји и конкурс за нормалну тежину између свих школа у Сједињеним Државама. (15.811 вароши и села учествовало је на овогодишњем конкурсу).

Други један часопис, Јоштпа! ог Едисаноп, који излази у Бостону, каже да је грофовство ВигИпофоп-а у Мехм-Јегзеу-у, купило један амбуланти војни аутомобил, који је служио као војни зубни атеље, и сгавило га у службу школама за давање упуства у погледу хигијене уста. Овај аутомобил се доводи у школско двориште где зубни лекар врши преглед, а дотле истовремено предавање учитеља о нези зуба и уста, постајо лако и корисно. -

За негу грла, носа и очију иде се на то да се установи школска клиника. | |

једној школској болначарки стављено је у дужност да дотле води децу на клинику, по одобрењу родитеља.

У провинцији Њу-јорка — око 180 дипломираних болничарки провело је 1918, г. трећину свог времена у неговању ученика. |