Učitelj

32 Учитељ

остале предмете. Можда је и програм и оскудица наставничке литературе ове врсте наставе о којој говорим један од главних узрока да се новајлије муче од првога дана оним што-мало одговара њиховој души.

ја се слажем са педагозима, који захтевају дужу општу припрему у !. разреду и који траже да се то време припреме. испуни нарочито обрадом приповедака и бајки.

Велика је вредност бајке за децу основне школе. Она „више од историје учи децу да загледају у срце људско и показује утицаје индивидуалних, социјалних и националних поступака на поједине, често и мале људе, који се у правој историји губе иза великих јунака. Баш због тога је она деци мила. и разумљива. Слушајући бајку — дете слуша разговоре, размишља, гледа пропаст и спасавање, опажа како мисли долазе и иду. К.

Не само у општој припреми, већ још више но и у овој морају се приповетке и бајке обрађивати у !. разреду на часу српског језика јер и сам програм овог предмета захтева поред. осталога и вежбање у _товору, тета СЕ: најбоље постиже причањем. У наредном предавању изнета је обрада једне бајке Звездани динари — узете из Читанке за |. разред од Мих. М. Станојевића.

Задатак обраде: вежбање у говору и схвашању приче.

1 ТОК ПРЕДАВАЊА

Данас ћу да вам причам о једној малој девојчици, којој се догодило веће зло него Цвети.

+ | | | Какво се зло догодило Цветиг Разболела јој се мајка. (Овој се девојчици разболела не само мајка, већ и отац. И нису могли оздравити, већ се догодила велика несрећа. Отац јој је _ умро. И онда је и матери било све горе и горе, лекар није могао да јој помогне, те је и она умрла. Зато је њој било и теже него Цвети. Зашто Није било више никога, који ју је волео. још Никога више нема на земљи, који ће се за њу бринути и давати јој да једе, пије, да се одева и друго што је потребно. Помислите само, више није имала где да станује, није имала постељу за спавање. Што је још имала2 Још само