Učitelj

Белешке ј 57

сити и сувише, него да се од тога постиде злочинци тих крвавих дела и упуте своје млађе на други пут, а не на овај који не доноси никаква: добра ономе ко мисли ножем да ствара. нацију, сад у 20-том веку!

Руковођен тиме, као и да би одговорио жељама породица мучки побијених Срба у Сурдулици, ја сам спремио и дао у штампу прву књигу:

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА У врањском округу која ће бити једна и морална сатисфакција уцвељеним породицама и јуначном народу Источне Србије.

Овим се обраћам Вама као пријатељу и Србину, као ин свима Србима у нашој близини, који подједнако осећају бол што су нам Бугари нанели за време њихове трогодишње кр_ваве владавине у нашој земљи, за претплату и помоћ да књига што пре и у што лепшем издању угледа света. |

Књига ће изнети 5 штампаних табака, у којој ће бити и

слике покојника палих од бугарске руке.

Цена је књизи 5 динара. Скупљачима и продавцима рабат 109. Прешплату шреба шиљаши непосредно мени. по могућству похитати са њом, пошто ће се због скупоће штампе и материјала књига штампати у онолико примерака, колико се претплатника буде јавило. Рок је претплати 31. октобра тш. Г.

Чист приход од ове књиге употребиће се за штампање друге књиге и најзад вишак за ратну сирочад. С обзиром на овај циљ апелујем и на добровољни прилог. од имућних људи и установа, чија ће имена бити штампана у књизи.

1. септембра 1920. год. С поштовањем, '"Лескевац (округ врањски). | Сретен Динић ; школски надзорник

СТАТИСТИНА |

У Бачкој, Барањи и Банату имдр

4 уточишта са 2 наставнице, 318. забавишта са 300 забавиља, 859 осн. шк. са 2915 наставника 336 привр, продужних школа и 7 нижих самосталних привредних школа са-688 наставника 12 просв. шегртских шкода 48 мешовитих шегртских школа 56 грађанских школа са 316 наставника.