Učitelj

58. Учитељ

_НЕНРОЛОГ

+ Живојин Дачић

Једна ретка појава у просветној њиви, или како би песници рекли: звезда, која је са пуним сјајем брзо Преусто ја преко неба и ишчезла.

> Појава Живојина "0. Дачића_ датира се од пре дваестак година и испуњава најбурније доба наше последње и исполинске историје. Нема сумње да је само „такво време са својим екс= тремним потребама и циљевима избацило и њега на површину и ставило у покрет читаве стотине просветитеља у свима де'ловима српства, чији је он био типичан преставник у правцу популарисања најпотребнијих знања у народу 515 књиге. и јавних предавања.

Најпре суплленат Врањске Ратиаије где са својим а жевним листом „Збирка“ већ скреће пажњу на себе меродавних фактора, затим као секретар Велике Школе — Универзитета, он зачиње идеју за свој“ рад, сугерира је: многим професорима око себе и добија од њих одобравање и моралну потпору за покретање листа „Народне Новине“. ЊЕ

Није требало много да прође, па да Тај лист чита"чобанчад ну најзабаченијим селима наше Краљевине. Да то постигне није довољна била само вредност његовог листа. Колико су њих слично томе покушавали па нису могли да продру у народ. Његове многобројне. везе са учитељима и свеште= вицима допринеле су много томе да се он са својим „Народним Новинама“ брзо прочује у народу. Али има још нешто што је такође припомогло његовом брзом успеху, то је што је он био у Београду и баш на Универзитету, на извору науке и цивилизације. И ако постоји непобијено уверење да неко може“за отиту ствар много. урадити и себе уздићи и у мањем месту, зашта имамо већ многобројне примере, за оно што је Живојин. Дачић урадио мора се приписаги и тој околности што је он. био на тако важном месту то му је и допринело да брзо дође у везу са двором и обилато ужива ону познату благоваклоност, и МУРЕ ВИ помоћ Краљеву.

!