Učitelj

Практична педагогика 107

носно угушивати. То је једна врста инстиктивне потребе, која децу гони, да мењају улогу предмета. -

Ако их родитељи на благ начин не одврате од тога, она ће упрегнути коња у механичку железницу и вући ће исту помоћу узице у место да је навију, да она сама иде.

. Многи родитељи гледају ово равнодушно и налазе, да је све добро, само кад се дете забавља.

Не, није све добро, јер тако схваћено забављање биће у толико краће, што ће све ове забаве — будући отупљен њихов укус — брзо престати да стварају један разуман интерес и дете ће забаве одбацити, док би, међутим, могло, да извуче | из њих једно задовољство дуже; потпуније и, наглашавамо нарочито, поучније.

Резулгат ових ћуди готово је увек делимично кварење играчке, која тако губи сву своју моралну вредност и прелази у стање рушевина неиспунивши своју улогу пријатног занимања. _

Друга једна склоност, противу које се треба борити што је више могуће — јесте претерана љубопитљивост, која децу _ гони, да разваљују своје играчке те да виде шта има унутра.

Девојчица воле да отвори тело своје лутке и да види шта оно скрива унутра; док дечаци радо разваљују механичке играчке, да би сазнали узрок њихове покретљивости.

_ Када би овај акт одавао само љубопитљивост и тада би доиста било потребно спречити, да се исти изврши, јер он производи бескорисно рушење, али он готово увек скрива и нешто од оне животињске природе, која спава у сваком бићу, а коју друштвена цивилизација још није успела да изглади.

Са тога, дакле, гледишта неопходно је потребно“ да се угуши оваква љубопитљивост. То ће бити. лако паметним васпитачима, који ће умети пробудити код детега жаљење за предметом, који је уништен његовом сопственом вољом, било

да му се покаже жалосно стање комада од играчке, било да. се она склони због њеног таквог стања, при чему се треба добро чувати, да се разбијена играчка не замени другом сличном.

То је најбољи начин, да дете, које руши играчке, увиди своју погрешку. –

Ако родитељи умедну Да одрже код детета сећање на по-

: Чувени професор на лозанском универзитету Миљу. каже; Циви-_ лизација није ништа друго него ублажавање обичаја и усавршавање духа.