Učitelj

Школска организација 1271

уређење наших народних школа није рационално уређење, па се зато и оно мора ускоро мењати. Више основне школе, продужне школе, школе за сеоске домаћине и сеоске домаћице, морају бити тако уређене да у њима пољску привреду, као стручан предмет предмет треба да предају стручни наставници, а учитељи предмете ва опште образовање. -

Било би много корисније кад би ученици Учитељских Школа место пољске привреде слушали нлр. народну економију. Те би у знатној мери појачало њихово опште образовање и њихову спрему за утнцај у народу на побољшању наших социјалних прилика, што се од њих тражи и очекује као од народне интелигенције, која живи у непосредном и непрекидном додиру с народом.

Знатан део времена односи и учење црквеног певања у Учитељским Школама. То је један рудименат у уређењу наше Учитељске Школе, који је заостао из старих времена, када су и школа и учитељ били подређени цркви, али то је време већ прошло, и по томе је изучавање црквених правила и црквенога певања у Учитељској Школи један А рели који треба УКЛОНИТИ.

Кад се ово захтева тиме се не губи из вида важност и значај религије за васпитање. Ако би црква и школа биле одвојене једна од друге, па свака вршила свој задатак тиме ни религија, ни црква, па ни свештенство не би ништа изгубили од своје вредности, ~

· Као једини разлог за правдање изучавања црквених правила и црквенога певања у Учитељским Школама наводи "се, што, ако учитељ не би певао у цркви, онда сеоски свештеници не би имали помагаче у вршењу литургије. Ако је свештенику у истини потребан помагач за вршење литургије, онда није ни_ мало тешко да се такви помагачи нађу и ван учитељског реда.

Ко хоће и који уме објективно да суди мора признати да би било много паметније и корисније кад би се то време, које се сада троши у Учитељским Школама на изучавање црквених правила и црквенога певања, само зато да би учитељ могао вршити и црквењачку службу, употребило на изучавање нечега што је много потребније И корисвије, н. пр. на изучавање страних језика.

Наши учитељи не служе се у довољној мери страним | је-