Učitelj

128 Учитељ

зицима, и то један велики недостатак наших учитеља. Изучавање страних језика у Учитељским Школама у већој мери но што то сада бива знатно би допринело и општем образовању учитеља и њиховој стручној спреми, па и њиховом угледу у друштву. Знање стравих језика дало би им могућности да се поред домаће књижевности могу служити и богатом страном књижевношћу, и пратити развитак и напредовање школа и наставе код осгалих иапреднијих народа.

2. Предмете за опште образовање, као што су: матерњи језик, земљопис, историја, рачун, јестаственица, и др. кад и вештине предају ђацима Учитељских Школа стручни наставници за ове предмете, а кад се ђаци Учитељских Школа почну као учитељски кандидати вежбати у вежбаоници у методској обради наставнога градива за предавања у основним школама, онда их у тим вежбањима руководи професор „школског рада, који корегује примену методике код евих наставних предмета, исправља и допуњује знање учитељскога кандидата из методике за поједине наставне предмете. Али данас се наука све више специјализира. Као што је специјализирана медецина за поједине врсте болести, тако је специјализирана и методика за поједине наставне предмете. Зато наставници Учитељских Школа за поједине наставне предмете пред доказане стручне спреме-за предавање појединих наставних предмета треба да имају још и спрему из методике тих предмета, како би имали могућности да наставу из својих предмета у првом течају изводе по захтевима сувремене методике, и да у другом течају могу обучити учитељске кандидате у методици истих предмета т.ј. у методском обрађивању наставнога градива из тих предмета у вежбаоници.

ЗУ. ченици садањих Учитељских Школа нису до сада имали могућности да стекну вишу педагошку _спрему. "Са сведоџбом о свршеној Учитељској Школи нису МОГЛИ бити. примљени на Универзитету као редовни слушаоци, јер немају гимназијске матуре, а они који имају гимназијску матуру не одају се у нас“ на педагошке студије. Као последица тога јавља се недостатак · професора. са педагошком спремом. Тај досадањи_ недостатак биће надокнађен оснивањем нове Више Педагошке Школе. Њен задатак је да спрема кандидате за наставнике Учитељских Школа. Али ако би се примило и усвојило као добро и корисно