Učitelj

134 ; Учитељ

и изјавио је готовост за заједничку борбу против државе а и своје економско и социјално побољшање. _ ж

РУСИЈА

Социјалистичка Академија. — Декретом Народних Комесара од 25 јуна 1918 године установљена је у Русији Социјалистичка Академија у којој ће се студирати и предавати со– цијалне науке са гледишта научног социјализма, комунизма и сродних наука. Академија има да врши примену метода исто__ ријског материјализма тако рећи у свима браншама социјалне: науке: на социологији, психологији маса, етици и естетици,. историји религије као и историји националне економије, праву“ и политици. Све то метнуто на марксистичку боју, све се надгледа и анализује помоћу својих метода.

Академија има једну специјалну секцију, научно. инструк__тивну, која је отворила широка врата свима онима, који желе _ радити и учити и са бесплатном наставом и укинућем диплома. на првом месту отворила је пут општим универзитетским ре-. формама. Та научно инструктивна секција отворила је четири. подсекције: историјско социјалну, економско финансијску, политичко правну и економско техничку.

Активни чланови и професори Академије изабрани су за. 5 година и доценти за 1 годину. У целокупној администрацији: Академија је аутономна: сви њени компененти су једнаки уче"ници и чланови, професори и ефективни чланови.

Програм је у Академији опширан. Уче се економске, со– цијалне и природне науке највише. Ученика има доста а наро-– чито лети кад је топло време. Зими се часови по неки пут # "не држе услед недостатка огрева.

Академија је увела на себе прикупљање грађе за исто– рију садашње Револуције и поправку уџбеника на савремено. основи. 5 -

Професор Рајзнер пишући о овој Академији вели, да је она постала као последица садашњег стања у Русији и да је то са свим природна ствар јер сељаци граде цркве, племиће утврђења и палате, буржоазија позоришта и универзитете 2 руски пролетеријат саградио је Социјалистичку Академију.

РМ. Ст.

нај