Učitelj

Просветна хроника 135

ПРОСВЕТНА ХРОНИНА

Богдан Ђурђевић, проф.

Ново школско стање у Војводини

· (Педагошке рефлексије)

Ликвидација школских прилика у Војводини с обзиром на стање какво је било пре, за време мађарске школске управе до 3 новембра 1919 и од тога времена до данас у пуном је јеку. Нарочито после потписа тријанонскога мира 4 јуна о. г, где су нам дефинитивно уступљени извесни делови Баната, Бачке. и Барање, које је одредила конференција мира, морало се присаједињењем тих крајева нашој држави решити и школско питање и створити таково законско стање у школским стварима, како би и школа, нарочито основна и средња, била упућена правцем здраве државне и националне школске политике.

Пред нама лежи један велики комплекс питања, која се приликом ликвидације имају решити. Та питања настала су су у једну руку отуд, што је у тим крајевима владао мађарски школски закон, чија је тенденција и била у главном управљена против просветнога развоја српскога народа у тим крајевима. У другу руку ту је био рад Просветнога Одсека у Новоме Саду, чији скоро двогодишњи рад није ни најмање спрремио терен за ликвидацију заосталога стања, него је у неком погледу школске ствари још заплео више. У трећу руку криво је и само Министарство Просвете, што тај Просветни Одсек није још раније узело у своје руке, него је трпело, да та тако рећи, револуцијонарна установа функцијонира и онда, кад су наступиле у држави нормалне прилике. Зато се и могло десити, да су се у Просветни Одсек увукли с једне стране људи који нису имали потребне спреме за једву велику и нову школску организацију, а с друге стране људи, који нису имали никакве везе са српском школом. Због тих прилика настао је у Војводини један школски хаос, и прави пријатељи школе то су највећма осећали. .

Одлуком Министарскога Савета укинут је бивши мађарски школски закон у Војводини, и на школске прилике у Војводини аплициран је школски закон Краљевине Србије. На тај начин укинут је и Просветни Одсек у Новоме Саду, а његове агенде