Učitelj

Народно просвећивање 143

у руке стручних и што културнијих лица. Тога ради пласиран је известан број наших учитељица у модерно уређеним домаћичким школама у Чешкој и Љубљани. Задатак је ових наставница да организују у нас школе за домаћице и поведу послове у истима у духу наших потреба и живота нашега народа не обилазећи, при том, ни захтеве данашњега културног доба. На овај начин реализоване су ове школе и у Швајцарској, Белгији, Холандији, Данској и Француској. Овим правцем ишле су у просвећивању Чешкога народа његове најистакнутије кћери, међу којима највидније место заузима Каролина Свешла и њена сестра ув успешну и мудру сарадњу гласовите кћери пољског народа — Подлипске. Њихов обилати патриотски рад на пољу просвећивања женског света донео је то, да се данас чешки народ ставља у прве редове културних народа. У Чешком народу данас нема процента неписмених. Потребу ових школа и наш народ јако, осећа, јер увиђа, да је наша жена пуна страховитих заблуда. Потреба новога народнога живота неминовно захтева, да се ове заблуде, које се тако видно оцртавају у материјалном, моралном и економском погледу, почну требити. Требљење заблуда треба почети од породице. А срце породице је жена, која ствара наш унутрашњи живот. Ослободити жену од заблуде и подићи њен културни ниво на достојну висину, да буде свесна свога задатка у кући и породици као жена и мајка — значи извршити најглавнији део у ПРОСВЕНИУНОА. нашега народа.

Држећи се овога освештенога принципа, одсек за народно просвећизање приступио је поред већ отворених домаћичких школа, које имају карактер амбулантних станица, и организовању двеју потпуно модерних домаћичких школа с интернат-. ским уређењем. И ако су се испречиле финансијске и др. незгоде, одсек за народно просвећивање успеће, да ове две школе отпочну редован рад у најкраћем времену. Намера је одсека, да у ове школе прими првенствено женску ратну сирочад из јужне и источне Србије, да се спреме за угледне домаћице а неке од њих и за стручне наставнице у домаћичким школама.

Знајући колики значај за народно просвећивање лежи у акцији просветних и културних друштава, која сарађују на. овоме послу, на предлог овога · одсека, дате су новчане помоћи овим друштвима: