Učitelj

144 Учитељ

1. Дому за домаће газдинство за женску сирочад палих ратника, у Врњцима 3000 динара;

2. Друштву „Просвета“ у Сарајеву 10.000 хиљаде динара;

3. Академском Друштву „Јарослав Јанушић“ у Загребу 5000 динара;

4. Грађанском Клубу у Битољу 3000 динара;

5. Школи за Домаћице у Опарићу 3000 динара;

6. Управи Темнићске Библиотеке 300 дин.;

Поред овога, давате су награде учитељима-цама, који су ван школе радили на народном просвећивању.

Припремљено је све што стоји до одсека за народно про_ свећивање за покретање једног популарног и поучног листа за народ.

- Завршени су успешно преговори са конзорцијом Чешких. фабрика, које израђују школска учила. Одсек за народно просвећивање добија бесплашно за Министарство Просвете сва школска учила, којима располажу ове фабрике. Ова су учила по изради и квалитету првокласна. У Министарству Просвете приредиће се ускоро велика стална изложба ових учила, која. ће служити као углед наставницима-цама, који би хтели поручивати ова учила за своју школу, а која се код нас неби могла

израђивати. Одсек за народно просвећивање приводи крају рад · |

на организацији једне централе у Београду за израду учила. за основне школе у нашој Краљевини. Остварење ове замисли донеће нам двојаке користи: једну, што ће нам остајати у земљи новац који би издавали странцима за учила; а другу, што ће наше основне школе сразмерно за кратко време и жного јев-_ тиније доћи до учила, тако потребних за правилно извођење наставе.

Да би се искористило богато. искуство, којим изобилују просветна и културна друштва у братској нам Чешкој, на пољу народног просвећивања, одсек за народња, просвећивање ступио је у директну везу са истима, а нарочито с "истакнутим просветним друштвима: Зуах Озуегоуу и Котепзку, која редовне. шаљу одсеку своја издања и часописе, као и извештаје о своме раду. не

Сем овога, у програм рада одсека за народно просвећивање Министарство Просвете долазе за текућу школску годину још и ови послови: