Učitelj

Рг. Ђорђе Натошевић п

будеш неумерен, жесток, шта више страстан у извођењу својих идеја и принципа. Као ђак Вукове Школе стекао си неувелих. заслуга, што си за кратко време писменост у нашем народу отростручио и што је наш народ још више књигу заволео.

На чврстим темељима, које си ти гвозденом вољом у школи и књизи убрзо ударио, могло се убрзано и напредовати.

Са висине тадашњег школског саветника и после тога главног школског референта често си се спуштао и у најзабитнија села, где си редовно упознао школу, најлошију кућу у селу. Али си онда звао и умео у очима оног старог покољења, у целини својој мрзовољна к просвети, подићи углед школе и учитеља, и за кратко време доживео си и сам, да је у селу највиднија и најугледнија зграда била школа.

Па, како си уздигао паћеника учитеља2 Опростио си га бира и милостиње и посадио га себи с десне стране. А млађим покољењима на крају испита у учитељским школама отварао. си ризницу твојих упутстава за школу, за породицу, за живот у народу. И свака твоја реч прионула је за меку, младу душу нашу. И тако си подизао народу свом све боља покољења. учитељска, која захвална ево долазе, да оросе топлом сузом. вечну кућу твоју. -

Ти си унео у Уредбу Школску напредан дух слободне. школе и независност положаја учитељског, који не могаху скрхати ни окрутни насртаји мађарске безобзирности. Ти си завео обавезну наставу за свако Српче, мушко и женско.. Ти си отворио врата двема учитељским школама у Хрватској и Славонији, трима нашим вишим девојачким школама у Бачкој и Банату и стотинимг народних сеоских школа. Ги си учитеље зближио, довео их у зборове и на скупштине. Дао им. полета и улио им снаге, да наставе, где си ти стао. Твој рад и твоја упуства непосредно су утицала на развој школских прилика у напредном духу у обе тада независне српске кне-. жевине, Србије и Црне Горе.

Шта си урадио на књижевном пољу — рећи ће други и на другом месту. Наше је, да ти признамо, да си у својим делима свагда био само педагог и учитељ, не само учитеља, него и најширих слојева народних. У твоје доба, нико није умео. суву науку боље популарно писати од тебе. Читали смо твоје расправе и поуке у листовима, часописима и календарима и.