Učitelj

14 Учитељ

tvornom, prosvjetnom i gospodarskom društvu, gdje je bio ili tajnik ili predsjednik. Sav svoj život radio je neumorno, tako reći:dan i noć. U Karlovcu osnova veliki i uzorni školski vrt i pželinjak, pa razmnoži u gradu i okolici mnogo hiliada rajplemenitijih voćaka. To učini i u Kostajnici, gdje osim toga sa školskom mladeži upitomi pusto. brdo Djed, sasadi ва uresnim drvećem i grmljem sa sviju strana svijeta. i tako ga pretvori za trideset godina tada u nailjepše šetalište, Које gradsko zastupstvo prozva Trstenjakovim šetalištem. )

Već kao đak u Varaždinu imao je krasnu zbi ku na ljepših naših pflica, malih sisavaca, kukaca i bilja. Ormar sa staklenim vratima za tu zbirku načini sam. U Karlovcu kao učiteli nastavi tai posao i stvori godinama toliku prirodopisnu zbirku, da takve nije u nas imao ni jedan srednji zavod. Njom se služio i u školi, kao i svojim živim životinjama, pa mu je obuka bila zorna, živa, prirodna i zanimijiva. Bio je dušom i fijelom učitelj, pa је зау svoj život živo nastojao, da bude što bolji nastavnik i uzgajatelj. Svi su mu učenici i učenice uvijek krasno napredovali. Već u svojoj rodnoj kući milovao je i hranio kuniće, golubove, grl ce, kosove, -a svraka, vrana, gavran i kreštelica skakale su podrezanih krila “oko kuće među živadi. U Karlovcu hranio je, proučavao, pitomio i milovao divljega zeca, jazavca, tvoriće, ježa, zamorče, lisicu i vuka, a osim toga po dvadeset gajbi raznih ptica pjevica: slavuja, crnoglavku, crvendača, svračka, ševu, drozda, samotnjaka, juričicu zelenduru, pjenicu, prepelicu, zebu i t. d. Krasne kaveze od rumene tisovine gradio ie sam. Imao ije stolarsku klupu i sav glavni stolarski alat. Po Dalmaciji hvatao je rasne otrovne i neotrovne zmije, sljepiće i velike zelene guštere, pa ih kod kuće hranio, a 'sakupljao različne morske rake, ježeve, školike, puževe i dr. Svu“tu golemu i krasnu zbirku darovao je na odlasku iz Karlovca karlovačkoj školi. Za naš muzej dao ie dosta ri|etkih ptica 8 i bijelu <rnoglavku. i

Bivši još đakom mnogo je putovao, bio je dobar dadB& plivač, planinar i lovac; noćio na Ivančiči, u snijegu na Jazmakuši u Velebitu, na Šiljevači i mnogim drugim planinama. Prepitovao je sve naše jugoslavenske krajeve, Ausiro-Ugarsku, Italiju, Švicarsku, Bavarsku, Njemačku i druge krajeve srednje Evrope. Ројадо тагЛио #МоЖе, тигеје 1: гахпе: Копогеве, posjećivao svuda. osnovne id učiteljske škole. Svuda je sabirao znanje i stvari za svoju zbirku.