Učitelj

Образовање учитеља 21

морати разбити о здрави принцип: да они који имају 'мање' образовање. морају бшти и мање плаћени и' постављени на нижи положај у државној "чиновничкој хијерархији, но'они који имају. више обравовање,-и да, према томе, даља таква борба биће. исто толико „узалудна, као и досадања, зато такву борбу треба напустити као узалудну, па место захтева за побољшање - стања и - положаја - истаћи захтев за повећање учитељскога · образовања, јер кад се успе да се тај "захтев задовољи; онда побољшање учитељскога стања и положаја долази: само по себи, без икакве борбе. Такво; расуђивање захватило. је све шире-слојеве. чешкога -учитељства док" најзад то није: постало право. „вјерују · свега чешкога учитељства, које је недавно истакло захтев о повећању учитељскога об раатавка као свој први, -најважнији-и неодступни захтев;

Поставивши тај и такав свој захтев чешко учитељство је

предузело силну акцију и на својим скуповима и у “својој штампи ва остварење, овога свога: захтева и никако не престају да на томе раде, а већ су успели: да за решење овога питања заннтересују све. меродавне факторе. Они су успели да на њиховим великим обласним учитељским скуповима најзнаменитији“ професори универзитета држе предавања о:вишем учитељском образовању. Они су успели те је недавно иницијативом мини“ стра просвете образована била једна велика стручна анкета а расправу и решење питања о рефсрми учитељскога обравовања, а коју су сачињавали професори универзитета, стручни“ референти · министарства · просвете, - преставници учитељских. школа и гимназија и преставници свих учитељских категорија. Анкети је- председавао сам: министар: просвете. Дискусија о по– стављеноме. питању била је дуга, жива и интересантна; и'изнети били различни погледи и уверења.

По свршетку рада ове анкете образована je по наредби министра просвете једна комисија у самоме министарству, којој је стављено. у задатак. да свестрано проучи питање:о реформи учитељскога образовања, па изради предлог за'његово решење с обзиром на мишљења. и уверења чланова анкете, која је претресала исто питање, и с' обзиром на државне прилике и. потребе.

Тако је чешка учитељска · организација успела. смишљеHHM и тактичним радом да питање о вишем учитељском обра—