Učitelj

Просветни преглед бт

данас служи за углед свима онима; -који хоће да се изближе и детаљније упознаду са.школама на отвореном простору. *

ФРАНЦУСКА

Кућа фравцуске књиге. — Ту скоро извршиће се свечано отварање „Мазоп du Livre Етапса:з“ у Паризу, која ће се старати за систематско растурање француских књига по целоме свету, Ту ће кућу представљати 105 издавачких кућа и 534 књижаре и она ће централисати сву француску књижарску трговину; бринуће се о рекламама и каталозима; примаће_ и експедоваће поруџбине и примаће претплате на листове џи часописе. Пример Лајпцишке књижарске трговине задахнуо је | и Французе дг предузму сличну организацију.

У тој ће Кући постојати и једна школа за продају књига као и Књижерски Музеј у коме ће се с времена на време излагати разне књиге, које ће показивати прогрес у штампи. Француска Влада такође је овим предузећем заинтересована јер је још 1919. год. Дешанел на Сорбони рекао да „није само ћутање злато већи ва кад Се са идејама и цивилизацијом интересима нације.“ i

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Криза у учитељима. — Нико неће порећи, да је Америка из овога рата изашла много богатија него што је била пре рата а економисти тврде, да је она данас златном монетом двадесет пута богатија од пре рата. Али ипак она је толико слабо платила учитеље, да ови у масама напуштају учитељску и примају се друге службе. Статистика на крају ове године показала је недостатак у 80000 учитеља и могу се наћи читави разреди у Њујорку и Вашингтону у којима нема учитеља. Учитељска удружења упутила су масу манифестг народу позивајући га у заједничку борбу за поправку свога стања и истичући, да је то борба за опстанак народне школе, борба за опстанак њихове деце. И нигде се учитељски писак данас не разлеже тако болно као у овој земљи силне аристократије, као у овој земљи далеко тамо преко мора где влада режим плутокрације и режим просветног мрака.