Učitelj

68 Учитељ

ХОЛАНДИЈА

Манифест учитеља. — Услед рђавих економских при– лика и слабе награде, холандски учитељи упутили су један манифест народу у коме му објашњавају зашто ће приступити: најенергичнијим мерама, које ће натерати владу на поправку њиховог материјалног стања. У том манифесту они пореде плате поштанских чиновника које достижу до 4500 фиорина и: плате учитеља, које највише достижу 28.000 фиорина а који имају више школе од оних првих, па позивају омладину да не иде у Учитељску Школу „јер је учитељска служба, "служба. глади.“ |

Статистика од прошле године показује, да се број уче– ника по Учитељским Школама смањио за једну трећину у пе—

риоду од пет година.

НЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

А) ДОМАЋИХ КЊИГА И ЛИСТОВА

Аншон Менгер. Нова Етика. Превод с немачког Панчево 1920. 89 ТУ 103 броширано цена 6 дин. Св. 5. библиотеке културни проблем. Издавачка књижара и штампарија „Напредак“.

У социјалистичкој литератури свих културних земаља почињући са Републиком Платоновом, па прелазећи на Државу сунца Т. Кампанеле, Утопију Т. Мора и Модерни социјализам ХТХ века —- највећа се пажња поклања економским и политичким питањима.

Велика француска револуција поставља мост између старог и новог социјализма. Управо француска револуција, енглеска. индустрија и немачка философија постају главне и готово једине школе модерног социјализма, али социјално- економска. питања и даље остају једине теме у социјалистичкој литератури.

Али једиво социолошке студије нису довољне за један систем, који хоће да објасни друштво и свет; то су почели и сами социјалисти да увиђају. Оци новог социјализма, његови теоретичари и организатори, Маркс и Енгелс, дају извесне основе за социјалистичку философију. Маркс делом у Капиталу,